Die Stellung der Sopot-Kultur im Ungarischen Neolithikum und ihre chronologischen Beziehungen mit der grossen Ungarischen Tiefebene

  • Subiect: În perioada Vinca B1 în Transdanubia grupul Keszthely convieţuia cu faza a lI-a a culturii Zseliz. În Slavonia Occidentală, spre sfârşitul acestei faze sau începutul celei următoare, exista cultura Malo Korenovo, contemporană cu faza timpurie a ceramicii Sarka, iar în Slavonia Orientală faza Ia/Ib a culturii Sopot, contemporană în Banat cu Bucovăţ. În Marea Câmpie Maghiară se dezvolta perioada clasică timpurie a ceramicii Bukk, Esztar şi Szakalhat şi ceramicul liniar târziu Alfold. După dispariţia culturii Malo Korenovo, pe limita dintre prima şi a doua jumătate a fazei Vinca B2, corespunzătoare fazei Ib a culturii Sopot, în Slavonia Occidentală şi apoi şi în Transdanubia apare tipul Brezovljani. În această perioadă este cunoscut un import aparaţinând fazei a II-a a Stichbandkeramik-u-lui chiar în staţiunea Gornji Brezovljani şi tot acum se situează şi momentul apariţiei culturii Sopot în Ungaria. În această vreme, în Marea Câmpie Maghiară existau culturile Bukk (faza clasică), Esztar şi Szakalhat, iar la est şi, respectiv, sud-est faza I a grupului Iclod şi faza a II-a grupului Bucovăţ. Ceva mai târziu, în estul Transdanubiei a început să se dezvolte tipul Bicske al culturii Sopot, acoperind în cea mai mare parte aria culturii Zseliz. Materialele culturii Sopot apar în straturile Vinca B2 şi C ale tell-urilor şi aşezărilor Alfold. Importurile Sopot în aşezările Szakalhat ar putea arăta contemporaneitatea cu faza Zseliz III în Slovacia şi nord-estul Transdanubiei, fără însă ca ele să aparţină orizontului pre-Lengyel. Pe baza unor contacte mai îndepărtate, ele sunt contemporane şi cu faza Turdaş târzie, cu Iclod II-Bucovăţ II/III- Petreşti A – Vinca B2/C1. Pe baza importurilor Tisa din staţiunile Zseliz din Slovacia se poate presupune că această cultură mai dăinuia în această vreme numai în nord, ceea ce înseamnă că faza Zseliz III aparţinea- cel puţin în a doua parte a ei - orizontului proto-Lengyel, ceea ce ar explica şi apariţia frecventă în faza târzie a acetsei culturi a elementelor Lengyel timpurii. Sfârşitul orizontului proto-Lengyel în Transdanubia este încă neclar, dar se poate presupune că grupul Luzianky-Se era deja contemporan cu grupurile occidental şi oriental al culturii Sopot transdanubiene. Apariţia staţiunilor Luzianky-Se în Transdanubia de sud-vest arată că după tipul Brezovljani în această regiune a urmat un orizont proto-Lengyel târziu, contemporan cu perioada II/III şi III a Stichbandkeramik-ului central-european şi cu faza a II-a a culturii Sopot din Slovacia. Această evoluţie este încheiată de cultura Lengyel timpurie, care a populat întreaga Transdanubie. Această fază este contemporană în Marea Câmpie Maghiară cu cultura Tisa târzie şi cultura Herpaly, iar la est şi sud-est este cu Petreşti AB, Iclod III, sfârşitul fazei Bucovăţ III şi Vinca C2, în Slavonia cu cultura Sopot şi în estul Europei centrale cu descoperirile Stichbandkeramik III/IV şi IV.
  • Limba de redactare: germană, română
  • Secţiunea: Studii şi articole
  • Vezi publicația: Sargetia. Acta Musei Devensis
  • Editura: Polidava
  • Loc publicare: Deva
  • Anul publicaţiei: 1995-1996
  • Referinţă bibliografică pentru nr. revistă: XXVI-1; anul 1995-1996; subtitlu: Acta Musei Devensis. Volum dedicat împlinirii a 115 ani de la înfiinţarea muzeului şi a 60 de ani de la apariţia revistei „Sargetia"
  • Paginaţia: 143-168
  • Navigare în nr. revistă:  |<  <  14 / 56   >  >|