Lucrarea reprezintă prima parte a cursului de Cristalografie-Mineralogie predat la Universitatea din București, continuând tradiția fertilă a învățământului mineralogic românesc. Ea include o descriere a principalelor minerale întâlnite în natură, organizate în clase și grupe de minerale, cunoscută în mod tradițional sub denumirea de Mineralogie sistematică sau descriptivă.
Prezența claselor mari de minerale este precedată de evidențierea unor caractere generale, care permit surprinderea relațiilor dintre chimism, structură și proprietăți fizice. Chimismul mineralelor, privit ca un domeniu specializat al chimiei corpului solid, a urmărit corelarea principiilor fizico-chimice cu datele experimentale și observațiile geologice de teren.
O atenție deosebită este acordată prezentării ocurențelor mineralelor din România, recunoscută pe plan mondial prin valoarea patrimoniului său mineralogic, și a unor ocurențe clasice de pe glob. Răspândirea mineralelor a fost privită sub aspect genetic. Ca un principiu director s-a considerat că fiecare mineral, fiind o fază în scoarța terestră, constituie un martor, care reflectă condițiile fizice și chimice ce au prezidat formarea sa într-un punct determinat în spațiu și timp; acest principiu explică rolul esențial pe care îl joacă informația mineralogică
în toate compartimentele activității geologice.
Partea finală, de mineralogie determinativă, are în esență un caracter aplicativ, cuprinzând un sistem de tabele, diagrame și figuri, necesare în activitatea practică de investigare a mineralelor prin metode clasice și moderne. Sunt incluse, de asemenea, principalele constante utilizate în calculele privind echilibrele mineralogice și stabilitatea mineralelor.