Revista Valachica. Studii și materiale de istorie și istoriei a culturii, Muzeul Județean Dâmbovița/Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște, Târgoviște, anii 1969- 2010 (cu întreruperi), 23 de numere.
La numai doi ani de la deschiderea ca muzeu a Ansamblului Curții Domnești (1967) și imediat după reînființarea județului Dâmbovița (1968), Muzeul Județean Dâmbovița tipărește cel dintâi număr al revistei “Valachica. Studii și materiale de istorie și istoriei a culturii”. Bucurându-se de îndemnul profesorului Dumitru Berciu, ale cărui începuturi pe tărâmul arheologiei se legau de cercetările de teren de la Ionești, Puntea de Greci, Iedera și Voinești, ca și de înființarea unui mic muzeu la mănăstirea Dealu, „Valachica” s-a impus ca un nume valoros în rândul publicațiilor vremii. Încă de la început, revista a atras nume de referință ale istoriografiei și teme valoroase atât pentru istoria Târgoviștei, dar și a Țării Românești. Cercetările arheologice desfășurate în județul Dâmbovița au fost reflectate încă din primii ani: Mătăsaru (Gheorghe Bichir), Geangoești (Cornelia Boruga), Brăteștii de Sus (Ersilia Tudor, Ion Chicideanu), Bucșani (Luciana Muscă), bazinul mijlociu al Dâmboviței (Petre Diaconescu, Gabriel Fruchter), Moara din Groapă (Radu Geoglovan) etc. Evul mediu, așa cum era de așteptat într-o veche capitală a țării, a fost privilegiat cu cele mai numeroase contribuții. De la studiile publicate de Pavel Chihaia, dedicate monumentelor gotice din Târgoviște, la cele închinate de Dan Pleșia domnitorilor Neagoe Basarab, Radu de la Afumați, Mihai Viteazul și mănăstirii Dealu, la interpretările lui Petre St. Năsturel privind piatra tombală a patriarhului Dionisie al IV-lea al Constantinopolului (1696), ori lămuririle lui Paul Cernovodeanu în privința constructorului sas prezent la Târgoviște în domnia lui Vlad Călugărul, abordările s-au diversificat pe măsura trecerii timpului.
În revistă au fost valorificate cele mai recente cercetări arheologice ale monumentelor medievale, un loc deosebit revenind Curții Domnești și bisericilor din oraș (Gheorghe Cantacuzino – Biserica Sf. Vineri, Ansamblul mănăstiresc Stelea, Cristian Moisescu - arhitectura Bisericii Sf. Vineri, Petre Diaconescu – biserica Sf. Ionică din Târgoviște etc.), dar și altor problematici, cum a fost relația dintre așezările urbane și apariția curților domnești în Țara Românească (Gh. Cantacuzino), dezvoltarea învățământului (Mihai Oproiu, Petre Cristea, Mircea Alexandrescu), dinastia Văcăreștilor, a Ciorăneștilor, viețile scriitorilor Ion Heliade Rădulescu, Vasile Cârlova, studii din domeniul restaurării și conservării patrimoniului (Doina Biro, Tatiana Bălășescu, Camelia Niță) etc.
În anul 2001, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul, muzeul a organizat o importantă conferință ale cărei lucrări au fost publicate în numărul 17 al revistei din anul 2002 (Valachica. Lucrarile Sesiunii de comunicări științifice „Mihai Viteazul - Domn crestin, strateg militar și întregitor de neam”). Cel mai recent număr a apărut în anul 2010, inconsecvența calității lucrărilor trimise redacției și anumite dificultăți financiare determinând o întrerupere a apariției. În încheiere, se cuvine precizat că revista Valachica, care a purtat și alte titulaturi (Acta Valachica, Studia Valachica, Scripta Valachica), nu a avut caracterul unui periodic propriu-zis, ci a constitutit, mai degrabă, o culegere de studii și materiale, așa cum sunt subtitrate, în mod consecvent, toate volumele, la momentul actual intenția instituței fiind aceea de a relua publicarea.
Redactorii șefi/directorii publicației din trecut și prezent cu menționarea anilor în care au exercitat funcția respectivă
Gabriel Mihăescu (responsabil, 1969), Cleopatra Ionescu (responsabil șef, 1973), Radu Geoglovan (responsabil șef, 1974), Gabriel Mihăescu (redactor șef, 1974), Alexandrina Andronescu (redactor șef, 1976), Gheorghe Bulei (responsabil șef, 1994), Alexandrina Andronescu (secretar de redacție, 1994), Ovidiu Cîrstina (redactor responsabil, 1997), Camelia Niță (secretar de redacție, 1997), Petru Diaconescu (redactor șef, 2006-2007), Nadia Manea (2002), Georgeta Toma (responsabil, 2006), Gheorghe Olteanu (secretar de redacție, 2007, 2010).
Realizări deosebite, distincții, recunoașteri naționale și internaționale
În anul 2009, la 40 de ani de la apariția primului număr al revistei, la Târgoviște s-a desfășurat a XLIII-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice (27-30 mai 2009). Numerele 21-22 s-au reunit într-un volum aniversar, editat cu acel prilej de către Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal, Curtea Domnească” Târgoviște, tipărit la Editura Cetatea de Scaun Târgoviște.