Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
COMORI DE SUFLET ROMÂNESC 2011
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 25 octombrie 2011)
În 22 și 23 octombrie, la Suceava, pe esplanada de la Iulius Mall, în cadrul prestigiosului târg de toamnă „Produs în Bucovina”, s-a desfășurat faza finală a celei de-a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Județean de Interpretare a Folclorului Muzical-Coregrafic „COMORI DE SUFLET ROMÂNESC”. Nu întâmplător, deoarece festivalul-concurs a etalat veritabile produse culturale tradiționale, capodopere ale folclorului bucovinean transmise din generație în generație.

Festivalul-concurs de folclor a fost organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultureal Bucovina-Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Complexul Comercial Iulius Mall.

Douăzeci de formații finaliste au oferit publicului numeros un regal folcloric bogat și diversificat structural, genuistic și spectacular. Obiceiuri ca șezătoarea și claca, cântece de grup, doine vocale și instrumntale, repertoriu pastoral, repertoriu ritual aparținând folclorului familial și comunitar, deasemenea o mare varietate de jocuri, dintre care unele spectaculoase, au alungat frigul și au luminat chipurile tuturor participanților – concurenți și public. Acestora li s-a adăugat frumusețea și diversitatea portului, spontaneitatea scenică, verva și dezinvoltura fermecătoare a interpreților. Buna dispoziție, cântul și jocul au învins frigul, iar premiile, decernate de organizatori cu generozitate în urma evaluării severe a juriului desemnat, au răsplătit munca și arta concurenților. Premierea s-a făcut pe categorii de concurenți, respectând normele stabilite prin regulamentul de concurs.

La categoria „Grupuri folclorice” s-a decernat premiul I grupului „Floare de mălin” din Mălini, premiul II grupului „Dor străbun” din Bilca, iar premiul III grupului „Cetina Călimaniului” din Șaru Dornei.
Premiul I - fluierașii
Premiul III

La categoria „Grupuri vocale” au fost doi laureați: „Flori de măr” din Râșca – premiul I – și „Flori de pe Dorna” din Poiana Ștampei – premiul al II-lea.
Premiul I - grup vocal

La categoria „Ansambluri folclorice” s-au acordat următoarele premii: premiul I Ansamblului „Florile Bucovinei” din Rădăuți, premiul II Ansamblului „Cetina” din Vama, iar premiul III Ansamblului „Poienița” din Poiana Ștampei.
Premiul III - ansamblu folcloric

La categoria „Ansambluri de obiceiuri” au fost premiate claca din Nigotești, Vadu Moldovei – premiul I – și șezătoarea din Frătăuții Vechi – premiul al II-lea.
Premiul II - șezătoarea

La categoria „Grupuri vocal-instrumentale” s-au decernat următoarele premii: premiul I grupului din Dolheștii Mici, premiul al II-lea grupului „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, iar premiul al III-lea grupului „Mugurelul” din Șcheia.

La categoria „Jocuri bărbătești” s-a acordat doar premiul I formației bărbătești din Hârtop, iar la categoria „Jocuri de femei” s-au acordat două premii: premiul I grupului folcloric „Bătrâneasca” din Frătăuții Noi și premiul II formației de jocuri de femei din Băișești.
Premiul I joc bărbătesc
Premiul II - joc cu femei

La categoria „Jocuri de perechi” s-au acordat două premii I, un premiu al II-lea și o mențiune. Premiul I au primit formația din Pârteștii de Sus-Cacica și formația din Pârteștii de Jos. Premiul al II-lea a fost acordat formației din Pojorâta, iar mențiunea, formației din Băișești.
Premiul II - joc de perechi

S-au acordat și două premii de excelență lui Vasile Iftinchi din Frătăuții Vechi și Feliciei Cuciurean din Bilca.

Lauri binemeritați și stimulatori pentru toate generațiile de artiști concurenți. Imaginile sunt edificatoare în acest sens, însă prea puține pentru a ilustra plinătatea vizuală a spectacolului oferit publicului.

Joc bătrâni (Bilca)
doinitoare (Bilca)

În pauzele dintre spectacole și festivitatea de premiere s-au perindat pe scenă tinere talente cu experiență competițională și scenică, ce au realizat splendide microconcerte. Conștiința valorii le-a sporit demnitatea și verva interpretativă.

coperta CDUn concert remarcabil care a marcat și lansarea unui compact disc intitulat Flori de cânt bucovinean, a fost concertul din după-amiaza sâmbetei de 22 octombrie susținut de interpeții ucraineni și români reprezentați discografic în cadrul proiectului european realizat de Consiliul Județean Suceava cu fonduri europene: „Promovarea folclorului ucrainean în județul Suceava și a celui românesc în regiunea Cernăuți”.
Discul, de calitate superioară atât în privința interpreților promovați, cât și în privința repertoriului oferit de aceștia, distribuit gratuit în 5000 de exemplare, inaugurează cu succes studioul achiziționat de CJSV prin acest proiect.

interpreți români și ucraineni
interpreți români și ucraineni

Sfârșitul de săptămână friguroasă de octombrie a fost bogat în spectacole și festivaluri-concurs folclorice de înaltă ținută artistică, ce au dovedit potențialul cultural inepuizabil al Bucovinei. Între acestea, „Comori de suflet românesc” a fost un regal.
public

Felicitări participanților și organizatorilor!


* Foto doc. Victor Rusu.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2011