Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul de folclor Vasile Mucea Ediția I
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 19 aprilie 2012)
Bilca, sat bucovinean cu un farmec aparte, puternic particularizat prin arhitectura tradițională conservată până în zilele noastre, prin port și prin folclor, l-a cinstit pe Vasile Mucea, unul dintre cei mai mari zicălași ai Bucovinei, inițiind un festival/concurs interjudețean de folclor care să îl aibă ca patron spiritual.

Tradiția folclorică și repertoriul lui Vasile Mucea au fost perpetuate în familia sa de fiu și nepot, aceștia ducându-i mai departe arta în cadrul tarafului înființat de rapsodul bilcan în perioada anilor 1950, intitulat sugestiv „Bujorul”. Acest taraf a înflorit în timp, dobândind reputație și pe plan internațional. „Bujorul” bilcan a deschis protocolar manifestarea și a participat și în calitate de concurent alături de interpreți soliști talentați, tineri și maturi.

Scopul festivalului reflectă idealul vieții lui Vasile Mucea, fiind formulat în cadrul regulamentului de concurs: promovarea rapsozilor populari și tarafurilor tradiționale din Bucovina, păstrarea costumului popular și conservarea și promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă.

Festivalul a fost organizat sub egida Consiliului Județean de Centrul Cultural Bucovina prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Primăria Comunei Bilca. Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: 1) solist vocal care se acompaniază singur, 2) taraf tradițional cu soliști vocali sau instrumentiști și 3) rapsod popular cu vârsta de minim 60 de ani.

Juriul, format din specialiști ai instituției culturale organizatoare, a deliberat premierea astfel:

La secțiunea solist vocal, s-a decernat doar premiul I Dianei Prodaniuc din Moara, care s-a acompaniat la cobză.

Secțiunea taraf tradițional cu solist a fost cea mai bogată în premii: Premiul I – Taraful Straja, Premiul II – Taraful „Dor” Moara, Premiul III – Taraful „Arcanul” Pârtești de Jos, Premiul de popularitate – Taraful „Huțulca” Moldovița și Premiul special „Vasile Mucea” – Taraful „Bujorul” Bilca.

La secțiunea rapsod popular au fost patru laureați cu Premiul I: Felicia Cuciurean din Bilca, Dorin Cocârță din Fundu Moldovei, Gheorghe Lungoci din Horodnic de Jos și Ioan Boghean din Șcheia.

Diana Prodaniuc
Diana Prodaniuc

Taraful Straja
Taraful Straja

Taraful DOR (Moara)
Taraful DOr (Moara)

Taraful Huțulca (Moldovița)
Taraful Huțulca
(Moldovița)
Ansamblul Bujorul (Bilca)
Ansamblul Bujorul (Bilca)
Felicia Cuciurean
Felicia Cuciurean

Dorin Cocarta
Dorin Cocarta

Gheorghe Lungoci
Gheorghe Lungoci
Ioan Boghean
Ioan Boghean
La hora satului Bilca
La hora satului Bilca
Nepotul lui Vasile Mucea
Nepotul lui Vasile Mucea
Public din Bilca
Public din Bilca

Lauri binemeritați au încununat darul muzical pascal al artiștilor amatori tineri, maturi și bătrâni veniți la Bilca să-l omagieze pe Vasile Mucea prin repertoriul folcloric de valoare excepțională etalat pe scenă, prin interpretarea plină de naturalețe, spontaneitate și farmec și prin frumusețea portului expus.

Festivalul de folclor Vasile Mucea, desfășurat în a treia zi de Paști, a împlinit la Bilca sărbătoarea Învierii Domnului și prin hora satului care i-a urmat, onorată fiind de participanți veniți special din multe sate să petreacă împreună, îmbrăcați în portul local. Satul Bilca a strălucit de culoare, cântec, joc și voie bună, reactualizând într-o formă contemporană agreabilă hora satului de odinioară.


* Foto: Constantin Agafiței.
Copyright: cIMeC 2012