Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
COMORI DE SUFLET ROMÂNESC. FAZA ZONALĂ HUMOR
(Constanța Cristescu, muzicolog – 4 aprilie 2013)
imagine din public
Imagine din public
Concursul județean de interpretare a folclorului COMORI DE SUFLET ROMÂNESC și-a adunat și etalat concurenții din zona Humor la Căminul Cultural din Valea Moldovei în după-amiaza lui 31 martie 2013. Organizat sub egida Consiliului Județean Suceava de Centrul Cultural Bucovina, concursul a beneficiat, pentru buna desfășurare a fazei zonale Humor, de sprijinul Primăriei Comunei Valea Moldovei, o bună și inimoasă gazdă pentru toți participanții. Căminul Cultural bine încălzit a asigurat confortul tuturor participanților – concurenți, juriu și public – la spectacolul oferit de fiecare concurent în cadrul concursului.

Concurenții au fost: Formația de jocuri populare de perechi „Păltinașul bucovinean” din Păltinoasa (instructor Bergheva Cristina), Grupul folcloric bărbătesc din Corlata (instructor Florin Hogea), Ansamblul de cântece și dansuri „Pădurețul” din Pârteștii de Sus (instructor Gherman Nicanor), Formația de jocuri de perechi a Școlii gimnaziale din Pârteștii de Sus (instructor Cojocaru Sahlean Anton Marcel), Ansamblu de cântece și dansuri „Rapsodia codrilor” din Ilișești (instructor Ovidiu Șvarț), Ansamblul de cântece și dansuri „Clopoțelul” Comănești (coordonator primar Grigora Păstrăv, instructor coregraf Valentin Vligea) și Formația școlară de jocuri de perechi „Cetinița” din Valea Moldovei (instructor prof. Floriștean Alina). Pentru zona Câmpulung au participat Grupul folcloric „Cetina” din Vama (Instructor Nicolae Ciocan) și Ansamblul de cântece și dansuri „Brăduțul” din Frumosu (Instructor Eugenia Vaman).

Remarcabilă și convingătoare a fost prestația majorității concurenților, etalând un repertoriu reprezentativ, valoros sub aspectul autenticității zonale și microzonale, organizat de fiecare participant într-un mic spectacol echilibrat și cronometrat cu grijă, respectând cu rigurozitate timpul acordat prin regulamentul de concurs. Toate formațiile participante au dovedit o bună pregătire, diferențiindu-se unele de altele, în plan artistic, nu numai prin structură și repertoriu, ci și prin ingeniozitatea și naturalețea prestației scenice, prin calitatea prestației artistice. Pe baza componenței formației folclorice etalate în scenă, unele dintre formațiile concurente au fost reîncadrate de juriu la una sau alta dintre secțiunile prevăzute în regulamentul concursului (ansamblu folcloric, grup folcloric, grup vocal, formație de jocuri).

Etapa zonală Humor a concursului Comori de suflet românesc a dovedit încă o dată că folclorul este o mare avere cultural-spirituală a bucovinenilor cu care se pot afirma pretutindeni în lume, în competiția valorilor culturale globale.

După concurs, ca un dar muzical oferit publicului de Primăria Comunei Valea Moldovei, a avut loc spectacolul pregătit de formația instrumentală de copii și de orchestra lăutarilor adulți din satul Miron. Copiii au fermecat auditoriul cu dezinvoltura scenică și virtuozitatea instrumentală precoce la trompete și dobă. O formație instrumentală pitorească de adulți, ce a reunit mai multe tarafuri de muzicanți romi din satul Miron, a încântat publicul cu aplombul, virtuozitatea fermecătoare și cu repertoriul muzical cuceritor, picurat, parcă, din istoria îndepărtată a locului în strunele viorilor, în sunetul suflătorilor, al acordeoanelor, basului și dobei, în expresia personalizată a soliștilor.

Spectacolul urmărit în sala Căminului Cultural Valea Moldovei în dumineca fazei zonale Humor a concursului Comori de suflet românesc, ediția a XI-a, a fost o excelentă reușită artistică și organizatorică.

jocuri populare de perechi din Păltinoasa
„Păltinașul bucovinean” din Păltinoasa
grup folcloric bărbătesc din Corlata
Grup din Corlata
ansamblu de cântece și jocuri din Pârțești
„Pădurețul” din Pârțești
jocuri de perechi din Pârțești
Formația Școlii din Pârțești
ans. de câtece și jocuri din Comănești
„Clopoțelul” din Comănești
ansamblu de cântece și jocuri din Valea Moldovei
„Cetinița” din Valea Moldovei
ans. de câtece și dansuri din Frumosu
„Brăduțul” din Frumosu
orchestra lăutarilor adulți din Miron
Adulți din Miron
formația instrumentală de copii din Miron
Copii din Miron


[Foto col.CCPCT: Carmen Veronica Steiciuc]
Copyright: cIMeC 2013