Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
CONCURSUL DE TOACĂ „LEMNUL SFÂNT CARE CÂNTĂ” – EDIȚIA a II-a
(Constanța Cristescu, muzicolog – 8 august 2013)
ex.La Dumbrăveni (jud. Suceava), în duminica de 4 august, a avut loc în Biserica Ortodoxă din Parohia Dumbrăveni 1, din inițiativa pr. paroh Ioniță Vasile, cea de-a doua ediție a concursului de interpretare la toacă intitulat Lemnul sfânt care cântă.

Organizatorul minunatei competiții artistice a fost Parohia Dumbrăveni 1 în parteneriat cu Primăria Comunei Dumbrăveni.
( video ex. )

Festivitatea de deschidere a concursului a constat într-o inspirată și fermecătoare procesiune de paradă a concurenților pe șoseaua principală din comună de la Biserica Parohială până la Primărie, unde primarul Ioan Pavăl, împreună cu echipa de administrație locală a întâmpinat concurenții, urându-le succes și multe premii. Odată competiția inaugurată, procesiunea micilor și tinerilor artiști, însoțiți de părinți și public, s-a întors la biserică, unde fiecare și-a demonstrat îndemânarea și talentul muzical pe toaca amenajată chiar în interiorul sfântului lăcaș.

Juriul a fost format din pr. consilier Vasile Baltag de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pr. protopop Vasile Irimia de la Protopopiatul Suceava 1 și muzicolog dr. Constanța Cristescu de la Centrul Cultural Bucovina Suceava.

Criteriile de evaluare a semnalelor de toacă concurente au fost: calitatea isonului, bogăția și frumusețea florilor, calitatea segmentelor introductive și a celor finale, echilibrul formei și portul popular.

Concurenții au fost grupați pe patru categorii de vârstă, ce se reflectă în lista laureaților pe care o redăm în cele ce urmează:
CATEGORIA DE VÂRSTĂ: COPII ÎNTRE 3 ȘI 6 ANI:
Premiu special, celui mai tânăr tocaș Rață Daniel (3 ani)
Premiul I – Gafițescu Bogdan
Premiul II – Crăciun Iustinian
Premiul III – Șalgău Elena și Gânga Veronica
CATEGORIA COPII DE VÂRSTĂ ȘCOLARĂ PRIMARĂ (CLASELE I-IV):
Premiul I – Poneavă Iosif
Premiul II – Vamanu Nicolae
Premiul III – Șalgău Silviu
Premiu special – Isache Antonie, Antonesei Marian și Podaru Iulian
CATEGORIA COPII DE VÂRSTĂ GIMNAZIALĂ (CLASELE V-VIII):
Premiul I – Zomanți Ion și Ioniță Elena
Premiul II – Jijie Marian
Premiul III – Marțuneac Daniel și Hrițuc Andrei
CATEGORIA ELEVI DE LICEE ȘI ȘCOLI DE MESERII:
Premiul I – Gheorghiță Marius și Miocăneanu Claudiu
Premiul II – Ioniță Vasile
Premiul III – Guriță Ovidiu
Premiile au constat în diplome, medalii, cărți și dulciuri.

Cu această ocazie a fost lansată și epuizată cea de a doua ediție a cărții Chemări de toacă. Monografie, tipologie și antologie muzicală, autor Constanța Cristescu, publicată la Suceava de Centrul Cultural Bucovina în anul 2012, la Editura Lidana. Cu această ocazie, autoarea Constanța Cristescu, prezentă în juriu, a numit această ediție „ediția bucovineană”, îndemnând concurenții și publicul prezent în biserică la studiu și învățătură pentru a forma intelectuali, oameni de cultură, de artă și specialiști, cartea distribuită concurenților ca premiu fiind un simbol al unei finalități exemplare în munca profesională. Pledoaria pentru o cultură veritabilă susținută în fața aspiranților la medaliile de laureați și binecuvântarea preotului consilier Vasile Baltag a preludiat decernarea premiilor. Chiar dacă doar unii dintre cei 65 de concurenți au primit premii, toți au primit diplome de participare și binemeritata punguță de dulciuri pregătită cu grijă de inimosul preot paroh Ioniță Vasile.

Premiul cel mare al unei inițiative atât de frumoase și ziditoare sufletește revine, cu siguranță, minunatului cleric, părinte veritabil al copiilor din Dumbrăveni, acesta constând în mulțumire sufletească și speranța într-o nouă ediție la fel de reușită ca cea din acest an.

Felicit pe toți concurenții pentru seriozitatea și perseverența cu care s-au pregătit pentru competiția de toacă din acest an și le urez succes în truda de a deveni artiști veritabili ai „lemnului sfânt care cântă” și care se roagă, chemându-ne la biserică.
Copyright: cIMeC 2013