Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
CONCURSUL DE TOACĂ „LEMNUL SFÂNT CARE CÂNTĂ” - EDIȚIA a III-a 2014 -
(Constanța Cristescu, muzicolog – 4 septembrie 2014)
banner În prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului, 3 august, la Dumbrăveni (jud. Suceava) a avut loc cea de-a III-a ediție a concursului de interpretare la toacă intitulat Lemnul sfânt care cântă. Organizatorul minunatei competiții artistice a fost Parohia Dumbrăveni 1 reprezentată de pr. Paroh Vasile Ioniță, în parteneriat cu Primăria Dumbrăveni și Consiliul Local Dumbrăveni. Concursul se desfășoară după un ceremonial care tinde să devină tradițional, reiterându-se an de an, cu farmec și prospețime.

parada concurenților Manifestarea a debutat în sunetul toacelor de mână, prin parada concurenților îmbrăcați în costume tradiționale de sărbătoare, etalând ciocănelele de toacă și toace de mână pe măsura vârstei, desfășurată de la Biserica Parohială până la Primărie, unde primarul Ioan Pavăl, împreună cu echipa de administrație locală a întâmpinat concurenții, urându-le succes și premii binemeritate. Publicul numeros a însoțit parada concurenților și a urmărit cu răbdare și entuziasm, în biserică, spectacolul semnalelor de toacă.

moment comemorativ Brâncoveanu La biserică, un grup de tineri enoriași au realizat un moment comemorativ închinat domnitorului mucenic Constantin Brâncoveanu în care au recitat balada lui Constantin Brâncoveanu, după care a început concursul de toacă. În acest an au participat 70 de concurenți din localitate, din județul Suceava, județul Botoșani și din Caraș-Severin. Fiecare concurent și-a demonstrat îndemânarea și talentul muzical pe toaca amenajată chiar în interiorul sfântului lăcaș, în ordinea celor patru categorii de vârstă stabilite în regulamentul de concurs.

Juriul a fost format din pr. protopop Vasile Irimia de la Protopopiatul Suceava 1, pr. protopop Nicolae Crăciun de la Protopopiatul Hîrlău și muzicolog dr. Constanța Cristescu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina din Suceava, care au evaluat prestația fiecărui concurent apreciind calitatea isonului, diversitatea ritmică, numărul florilor, calitatea segmentelor introductive și a celor finale, echilibrul formei, ținuta publică.

S-au acordat câte trei premii și medalii la fiecare categorie de vârstă, după cum urmează:

premiați categoria 3 - 6 ani

– CATEGORIA COPII ÎNTRE 3 ȘI 6 ANI

PREMIUL I: CRĂCIUN IUSTINIAN

PREMIUL II: ȘTEFAN IOSIF

PREMIUL III: RAȚĂ DANIEL

 

premiați școala primară

– CATEGORIA COPII DE VÂRSTĂ ȘCOLARĂ PRIMARĂ (CLASELE I-IV)

PREMIUL I: ȘTEFAN MATEI

PREMIUL II: ȘALGĂU SILVIU

PREMIUL III: GÎNGA EMANUEL

 

premiați clasele V-VIII

– CATEGORIA COPII DE VÂRSTĂ GIMNAZIALĂ (CLASELE V-VIII)

PREMIUL I: MARȚUNEAC DANIEL

PREMIUL II: VAMANU NICOLAE

PREMIUL III: ANTONESEI MARIUS

 

premiați clase liceu

- CATEGORIA ELEVI DE LICEE ȘI ȘCOLI DE MESERII

PREMIUL I: JIJIE MARIAN

PREMIUL II: MIORCĂNEANU CLAUDIU

PREMIUL III: IONIȚĂ VASILE



Chiar dacă doar câțiva dintre cei 70 de concurenți au primit premii și medalii, toți concurenții au fost premiați prin diplome de participare și binemeritata punguță de dulciuri pregătită cu grijă de inimosul preot paroh Ioniță Vasile împreună cu enoriașii-sponsori tăinuiți. Părintele spiritual al copiilor din Dumbrăveni, preotul Vasile Ioniță reușește an de an să atragă din ce în ce mai mulți copii spre „lemnul sfânt care cântă”, chemându-ne la biserică printr-o rugăciune tainică, încifrată în ritmuri, culori de sunet și simboluri sacre, dar și prin dragostea prisositoare cu care își înconjură enoriașii.
La toacă
La toacă

concurenți 2014
Concurenți 2014

La toacă
La toacă


Sperăm că edițiile viitoare vor beneficia de afluența unui număr mai mare de participanți talentați din toată țara, căci lemnul sfânt care cântă merită să fie însuflețit de rugăciunea ludică a inimilor fragede și curate.

Copyright: cIMeC 2014