Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Concert folcloric eveniment la Vatra Dornei
(Constanța Cristescu, muzicolog – 23 august 2019)


Ansamblul ICOANE Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost sărbătorit la Vatra Dornei și printr-un remarcabil concert folcloric oferit publicului dornean, dar și turiștilor aflați în stațiunea balneoclimaterică, de Ansamblul Folcloric ICOANE, în 16 august, în Parcul municipal.

Îndrumați și însoțiți de prof. univ. dr. Ioan Bocșa, studenții Academiei de Muzică «Gh. Dima» din Cluj-Napoca au prezentat în concert un repertoriu folcloric diversificat genuistic și stilistic, ce a cuprins cântece rituale de grup, dar și repertoriu vocal și instrumental de performare individuală, într-o viziune de program relaxant de vacanță. Conform precizării din prezentarea programului, repertoriul este format din piese de colecție, adevărate icoane folclorice selectate de specialiștii universitari clujeni din arhive, din antologii, ori culese pe teren de la performeri valoroși neștiuți de nimeni, prin metode etnomuzicologice.

Frumusețea interpretării a atras, de la primele momente artistice, un public numeros, care a umplut aleile parcului dornean fermecat de sonoritatea inedită a tezaurelor folclorice prezentate de universitari.

Repertoriul ritual-ceremonial de grup a constat în cântece rituale de seceriș din Câmpia Transilvaniei, cântece de cătănie și cântece ritual-ceremoniale de nuntă – cântecul miresei și «Găina». Remarcabile, în interpretarea repertoriului ritual-ceremonial de grup, sunt redarea graiului, emisia vocală specifică mai ales în cazul cântecului de seceriș, dar și valoarea patrimonială și artistică a cântecelor prezentate în concert ca reprezentative pentru un gen sau o specie.

Repertoriul individual a fost ilustrat prin cântece lirice ori cântece vocale de joc aparținând stilurilor locurilor de baștină ale soliștilor etalați în concert, acompaniate de un taraf format din maeștri instrumentiști conduși de violonistul Ovidiu Barteș. Soliștii, aleși pe sprânceană de Maestrul lor, au cucerit publicul cu portul tradițional al locului de proveniență prin costume de colecție, deosebit de frumoase și cu adevărat autentice, dar și cu frumusețea vocilor și naturalețea interpretării unor piese-tezaur. Aceștia au fost: Iustina Horga, Ionuț Candrea, Bianca Cionca, Alina Maer, Larisa Uță, Cristina Ureche, Denisa Drețcanu, Cătălina Rotaru, Vlăduț Sărmaș, Paul Onețiu și Suzana Vlad.

Ioan Bocșa,  Sergiu Cipariu Profesorul universitar Ioan Bocșa a dominat scena cu statura sa voievodală, cu prezentarea elevată, elegantă și concisă a programului, dar și cu arta sa interpretativă, prin cântece binecunoscute și dragi publicului, dar și prin doina nestemată «A lu’ tatuca». Cu autoritatea sa profesională a ponderat permanent sonorizarea, astfel încât auditoriul să se bucure din plin de muzică fără a fi asurzit, echilibrând planurile vocal și instrumental prin gesturi și semne adresate cu discreție sunetiștilor.

Rapsodul sibian Sergiu Cipariu, un poet veritabil ce mustea poezie în fiecare vorbă adresată publicului, a etalat stilul viguros al Mărginimii Sibiului prin cântec, dar și prin măiestria sa la taragot, acompaniat fiind cu discreție de taraful condus de profesorul Ovidiu Barteș. Sergiu Cipariu a adus o ofrandă iubirii, îmbrățișând publicul numeros ca nimeni altul în privire, în vorbă și-n cântec.

Violonistul Ovidiu Barteș, «un muzician desăvârșit» – cum a fost prezentat de Profesorul Ioan Bocșa -, a cucerit publicul cu acompaniamentul măiestrit al tarafului pe care îl conduce, dar și prin momente instrumentale de virtuozitate reflectate în melodii de joc din diverse zone etno-folclorice, dar și într-o versiune personală a «Ciocârliei».

Concertul Ansamblului Folcloric universitar ICOANE a fost un veritabil praznic artistic pentru publicul dornean și pentru cei veniți la odihnă și tratament în stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei. Organizatorii concertului sunt Primăria Vatra Dornei în colaborare cu Consiliul Județean Suceava. O inițiativă demnă de laude, ce se cere reiterată și multiplicată.

Copyright: cIMeC 2019