Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
29 decembrie - Porneşte plugul la Vatra Dornei
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 17 decembrie 2009)
An de an, în pragul Anului Nou, colindătorii din sate cu tradiţii bine conservate vin la Vatra Dornei pentru împlinirea datinii străbune de trecere în noul an agrar şi calendaristic în cadrul Festivalului „Porniţi plugul, feţi frumoşi!”.

În acest an, Festivalul va avea loc în 29 decembrie, fiind precedat de un binevenit târg de măşti populare autentice confecţionate de prestigioşi meşteri populari, târg ce se va desfăşura între 18 şi 20 decembrie. Numai bine ca cei ce doresc să-şi formeze benzi de colindători autorizabili, să-şi poată achiziţiona recuzita necesară. Numai bine ca turiştii ce se vor afla în staţiunea balneo-turistică de ţinută europeană seculară să poată vedea o splendidă panoramare a tradiţiilor româneşti de la Crăciun şi de Anul Nou din Bucovina şi din zonele limitrofe.

Deşi formaţiile de colindători sunt deja bine cunoscute dornenilor, deşi repertoriul şi costumele lor sunt recunoscute de cei care an de an participă la festival, majoritatea formaţiilor aduc la fiecare nouă ediţie noi şi noi surprize, prin elementele de variaţie introduse în recuzită, prin actualizarea repertoriului în funcţie de situaţiile conjuncturale pe care le satirizează şi de nevoia permanentei înnoiri în albia tradiţiei locale. Din acest motiv, an de an, deşi vezi evoluând în festival aceleaşi formaţii de colindători mascaţi, ai mereu satisfacţia ineditului.

Atmosfera de sărbătoare şi sacralitate cosmică, atemporală, alături de ceremonialul ritualic plin de vigoare, energie, vitalitate şi voie bună pe care participanţii la festival îl crează, sunt indescriptibile în cuvinte. Trebuie să vii acolo, la Vatra Dornei, să le trăieşti tu însuţi.

Ilustrez prin câteva imagini şi documente audio păstrate de la festivalul datinilor din 2008, spectacolul ritualic de o densitate şi o valoare deosebită prin care bucovinenii păşesc în noul an calendaristic.

Imagini, în ordinea:

I. Grupul de colindători din Asău (BC) şi Urşii din Asău (BC); Căluţii din Tudora; Ursar cu doba din Tudora (BT), Ursarul Gheorghe Ţugui din Vorona (BT); Caora; Drac şi capre;
Joc spectaculos în cerc (urşii); Moşul şi baba după dobă;
Mascaţi cu clopote pastorale şi morişcă; Mascaţi cu clopote pastorale.
Colindatori din Asău (Bacău) Urşii din Asău (Bacău) Căluţii din Tudora (Botoşani)
Ursar din Tudora (BT) Gheorghe Ţugui, ursar Drac
Capră Joc spectaculos în cerc Mascaţi cu clopote pastorale şi morişcă din Malanca
Moş şi babă după dobă Joc spectaculos în cerc Semnal la corn de începere a spectacolului
II. Formaţii de muzicanţi:
Muzicanţi (1); Muzicanţi (2); Muzicanţi pentru jocurile mascaţilor.
Trâmbiţaşi la Festivalul datinilor de Anul Nou Muzicanţi Muzicanţi Muzicanţi pentru jocurile mascaţilor

Selectii audio doc
:

– Pluguşorul cu Cerbul de la Costeşti
– Semnal protocolar de bucium – Bogdana
– Malanca. Jocul bunilor şi răilor – Ruginoasa
– Jocul Ursului – Vama
– Capra bătrână din Răuceşti
– Căluţii din Miroslăveşti
– Jocul Moşului cu baba – Miroslăveşti

La finele unui an de dialog jurnalistic, adresez tuturor realizatorilor şi cititorilor Cronicii muzicale on-line urarea La mulţi ani!, cu tot ce ea înseamnează în tradiţie ca bun augur pentru Noul An 2010: sănătate, belşug, spor în tot lucrul bun, viaţă lungă şi fericită alături de cei dragi şi între oameni de caracter, buni la suflet şi buni profesional.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009