Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Televiziunile şi gustul
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 20 februarie 2010)
Când merg să plătesc abonamentul lunar la TV am, de fiecare dată, sentimentul nemulţumirii că trebuie să înghit o ofertă de posturi tv din care aş renunţa la jumătate în favoarea altor posturi la care nu am acces şi pe care aş dori să le am în lista de acces.

Cand vizionez TarafTV, mă îngrozesc de ceea ce se poate transmite acolo. Acest post m-ar interesa dacă ar transmite mai puţine buricărăi maneliste şi mai multă muzică specifică tarafurilor tradiţionale, în înţelesul pe care termenul taraf îl are consacrat. Eu ştiu că un taraf profesionist are o ofertă muzicală de piaţă mult diversificată, de la foclor autentic la muzică lăutărească, până la muzica uşoară de petrecere, chiar şi la muzica de petrecere de provenienţă cultă, însă la TARAFTV nu ai parte de aşa ceva. Ţi se bagă pe gât cu făcăleţul manelismele pseudoregelui manelei Guţă şi ale „tarafului” său, apoi şi altele, într-o amestecătură hibridă de prost gust, care nici măcar nu aparţin genului manelei.

Ca să vizionez tot felul de posturi de tv axate pe sf şi crime, nu merită să-mi pierd timpul şi nici să-mi stric ochii. Ca să vizionez filme de scandaluri poliţiste, filme teribiliste ori filme de o agresivitate scandaloasă cu monştri-şablon, nici aceasta nu este de interes nici pentru mine, nici pentru cei ce ar dori să aibă parte de o altă imagine a lumii civilizate în faţa ochilor pentru petrecerea timpului liber.

Inflaţia de emisiuni ce se pretind distractive şi care etalează un lamentabil prost gust şi lipsă de bun simţ şi de respect faţă de public mă determină să protestez în faţa ofertei tv pentru care clienţii plătesc lunar abonamente.

În calitate de client aş dori să pot alege posturile de televiziune care mă interesează în cuantumul unui număr fix de posturi plătite prin abonament, astfel încât să nu regret că plătesc abonament lunat doar pentru a urmări la tv jurnalele zilnice destul de subţirele în informaţii şi câteva emisiuni documentare săptămânale.

Cred că în momentul în care clienţii vor putea să aleagă singuri posturile de televiziune pentru care să plătească abonamentul lunar dintr-o ofertă de posturi opţionale, abia atunci se va putea vorbi de o concurenţă reală între posturile tv pe piaţa media şi nu am mai fi sufocaţi de acele buricuţe şi papiţoi băgăreţi care ne sufocă pe multiple posturi cu prezenţele lor jenante.

Cred că puţină decenţă în scenă şi puţin echilibru în jocul acela mizerabil de lumini care te orbesc inhibându-ţi receptivitatea non-valorii prestaţiei artistice şi a acelei oferte gălăgioase care nu are de-a face cu muzica deşi se numeşte astfel, nu strică.

Sper că semnalul acesta va fi recepţionat cum se cuvine de cei care au scoas pe piaţa media diverse posturi de televiziune şi ofertează emisiuni publice. Sper că semnalul meu va fi recepţionat cum se cuvine şi de factorii responsabili ai pieţii media.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2010