Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
Concursul Internațional de Canto VOX ARTIS, Sibiu, 9 - 13 octombrie 2013.
Interviu cu basul THEODORE CORESI

(Costin Popa – 24 septembrie 2013)
afis
– Maestre Coresi, a fost anunțată desfășurarea la Sibiu a unei noi ediții, a IV-a, a tradiționalului Concurs Internațional de Canto VOX ARTIS. Te rog să ne oferi câteva amănunte.

– Se va desfășura în perioada 9-13 octombrie la Filarmonica de Stat din Sibiu, instituție ce a găzduit generos și ultimele două ediții. Anul acesta avem un juriu foarte interesant, alcătuit în baza ideii concursului, aceea de a aduce tinerii soliști în fața unor personalități ce pot ajuta concret la dezvoltarea unor cariere internaționale. Am astfel în vedere directorii de teatre, de festivaluri, impresarii, dirijorii, criticii, o structură modernă de juriu. Mă bucur enorm să-i avem de partea noastră pe: dl Alain Surrans – director general la Opéra de Rennes, Franța și președinte al Asociației Directorilor de Operă din Franța, prof. Karel Drgač – manager general al Festivalului Opern Air – Gars am Kamp, Austria, dna Irina Bossini, solistă la Bolshoi Teatr și profesor la Universitatea Pedagogică din Moscova, dl Roberto Salvalaio – director muzical la Opera Națională din Ulan Bator și profesor la Conservatorul din Veneția, dl Roberto Girolami – director artistic la Compania Lirică din Corsica, prof. univ. Georgeta Stoleriu – Universitatea Națională de Muzică București, dl Costin Popa – critic muzical, redactor-șef al revistei MELOS, Mag. Volker Piefke – director al Agenției Artistice CICADA – Con din Berlin și conf. univ. dr. Theodore Coresi, director al Agenției de Impresariat ArtCor Viena, profesor la Universitatea din Oradea și Opern Sänger Studio din Viena.


Alain Surrans
Alain Surrans
Karel Drgač
Karel Drgač
Irina Bossini
Irina Bossini
Roberto Girolami
Roberto Girolami
Roberto Salvalaio
Roberto Salvalaio
Georgeta Stoleriu
Georgeta Stoleriu
Costin Popa
Costin Popa
Volker Piefke
Volker Piefke
Theodore Coresi
Theodore Coresi

– Limita de vârstă îmi pare foarte generoasă. Care a fost gândirea și ce șanse li se oferă competitorilor și câștigătorilor?

– Limita de vârstă vine și ea să servească ideea anunțată mai devreme. Există numeroase roluri care cer o anumită maturitate. Dacă un director de operă are nevoie, de exemplu, de un Otello sau de o Turandot, îi va găsi mai degrabă în jurul vârstei de 40 de ani, decât la 30. În consecință, aceasta este prima șansă oferită candidaților: sunt audiați de directori de teatre, de agenți, de persoane aflate într-o permanentă căutare, ca să spun așa. Și în afară de premiile anunțate oficial – cum a fost de exemplu anul trecut Premiul special oferit de prof. Karel Drgač, directorul Festivalului Gars am Kamp din Austria, două angajamente în producția operei „Freischütz” – mai pot să apară spontan o mulțime de asemenea propuneri...


– Promițător, într-adevăr. ArtCor Artists Agency, organizator al concursului alături de Filarmonica sibiană, face parte dintr-un holding pe care îl conduci, în care se afla Vienna Opera Company și Opera Singer Studio Vienna. Care sunt coordonatele pe care își desfașoară activitatea?

– Ideea este mereu aceeași: sprijinirea tinerilor pentru a-și construi o carieră pe baze sănătoase. La Opernsänger Studio, tinerii sunt pregătiți specific prin ore de canto, clasă de operă și corepetiții. Vienna Opera Company este o companie autonomă, în care cei mai buni, cei mai avansați dintre studenții Opernsänger Studio își încep practica pe scene profesioniste. Din 2005, de la înființarea acestei trupe, am efectuat numeroase turnee în Germania, Austria, Cehia, Polonia și România, cu titluri ca „Nunta lui Figaro”, „Così fan tutte”, „Don Pasquale”. Peste tot a fost remarcată unitatea ansamblului. Faptul că tinerii vin din aceeași școală și urmează aceleași principii tehnice, se vede și, mai ales, se aude. Iar această unitate a devenit astăzi un lucru rar, când într-o distribuție poți avea pe scenă cântăreți de 5-6 nații, de la coreeni la ruși, de la americani la italieni, fiecare cu școala lor, cu limba lor maternă și problemele ridicate de toate acestea... Dar ca sa revin, tinerii sunt mai apoi susținuți în carieră de agenția ArtCor și este pentru mine o mândrie să spun că una din studentele mele, care a parcurs toate aceste etape, mezzosoprana Sanja Anastasia și-a făcut în acest an debutul la Arena din Verona.


– Un bun imbold pentru minunate realizări în continuare. În curând vei susține la Filarmonica din Bacău un concert aniversar. Cu ce prilej și în ce va consta?

– Da, acest concert din 20 octombrie este în onoarea subsemnatului... 60 de ani de viață și 30 de ani de carieră. Vor participa câțiva dintre artiștii din străinătate și din țară care au fost pregătiți de mine de-a lungul timpului. Sper că vom face o mare bucurie publicului băcăuan, cu un program divers și de înaltă calitate artistică.


– Felicitări la ceas aniversar, îți urez mult succes în întreaga și complexa ta activitate!

– Mulțumesc și aștept cu plăcere revederea la Sibiu!
Copyright: cIMeC 2013