Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME



„ALADIN”, PRIMUL SPECTACOL AL TEATRULUI STELA POPESCU
(Costin Popa – 23 iunie 2016)


Cea mai tânără scenă profesionistă a Capitalei și-a deschis porțile la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor. Poartă numele marii actrițe de revistă Stela Popescu, o premieră care onorează activitatea prodigioasă a unei uriașe personalități a teatrului românesc, ajunsă acum la 80 de ani, vârstă pe care o poartă cu semeție și performanțe artistice nealterate. Este teatrul ei, dar și al copiilor și tinerilor, public căruia i-a dedicat în ultimii ani o parte din repertoriul său. Așa încât inițiativa înființării noii companii muzicale de către directorul fondator Smaranda Oțeanu-Bunea, prin Forumul Muzical Român și Uniunea Criticilor Muzicali, precum și instituționalizarea lui de către Consiliul General al Municipiului București, căruia i se subordonează, a fost binevenită. Poate că este primul răspuns al Capitalei la inaugurarea recentă la Cluj-Napoca a Cinematografului Florin Piersic, prilejuită de aniversarea octogenarului mare actor de teatru și film.

În staff-ul de conducere, alături de directorul fondator, figurează reputata scenografă Viorica Petrovici, director de imagine, Georgiana Enișor, director adjunct și Florin Dărămuș, director de comunicare.

În acest context, lansarea noii companii a avut loc în 13 iunie în fața unei săli arhipline. Circa 800 de copii, însoțiți de profesorii lor, de părinți, au asistat cu sufletul la gură la întâmplările, la năzbâtiile de pe scenă, decurgând dintr-un basm faimos, de mare circulație.

Alocuțiunile introductive au fost rostite de Smaranda Oțeanu-Bunea, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, președintele Uniunii Criticilor Muzicali și, bineînțeles, de Stela Popescu, fericită pentru inaugurarea teatrului ce-i poartă numele, pentru șansa de a juca în fața copiilor, spre a le dărui cu dragoste arta sa.

afisTeatrul Stela Popescu își propune un repertoriu variat, de la balete academice la musicaluri, la folclor autentic, etno sau hit-uri de ultimă oră, iar prima reprezentație a fost avanpremiera musicalului original „Aladin” de Roman Vlad, cunoscutul autor al renumitului opus „O noapte furtunoasă”, primul musical după Caragiale. Premiera oficială cu „Aladin” va avea loc în toamnă.


Citesc un anunț al teatrului pentru un casting de balet. Printre condițiile de prezentare la selecție stă scris „pasiune pentru arta spectacolului”. Este conductul care guvernează aici, cu prisosință, prezențele scenice ale cântăreților și balerinilor, este ceea ce se insuflă asistenței, cu relevantă tentă educațională.

Așa a fost și la avanpremiera cu „Aladin”, o producție plină de energie și antren, cu mișcare multă și dansuri îndrăcite. Compania de Balet recent constituită în urma castingului dovedește valoare și promite. Solistă, Alis Gheorghe. Meritul este și al coregrafului Ștefan Soare, proaspăt colaborator.

În jurul Stelei Popescu (Mama lui Aladin) au evoluat Bogdan Șerban (Aladin) și cunoscuții artiști lirici Ștefan Popov (Vrăjitorul – bariton), Daniel Filipescu (bariton), Andrei Lazăr (tenor) și Gabriela Daha (soprana cu voce acrobatică). Alături de ei, tinerii Roberta Enișor (Jasmina), Jennifer Dumitrașcu (Ali), toți sub bagheta dinamică și inspirată a regizorului Cătălin Voineag (ingenios a fost „momentul” păpușarilor) și în frumoasele costume ale Vioricăi Petrovici.

Compozitorul Roman Vlad simte pulsul unui spectacol pentru copii și concentrarea scriiturii convine limitei de o oră pentru captarea atenției celor mici. I-a adăugat în „Aladin” remix-uri după celebrul „Marș turc” de Mozart.

La final, am văzut 800 de copii fericiți.

Drum bun, Teatrului Stela Popescu!

Copyright: cIMeC 2016