Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
În premieră, Proms la Operă
(Costin Popa – 26 august 2007)
Concertele gratuite cu specific liric destinate marelui public, devenite tradiționale în țările occidentale și cunoscute sub numele Promenade Concerts, pe scurt Promenades sau, mai popular, Proms și-au făcut apariția și la București – cel puțin primul dintre ele – cu finanțare asigurată de Ministerul Culturii și Cultelor și în organizarea Operei Naționale. O inițiativă bună, generoasă, corect mediatizată și corespunzător sprijinită managerial.

Platoul din fața scărilor Operei a devenit scenă, cu toate acareturile obișnuite: lumini, amplificare de sunet, plus două ecrane uriașe pe care un circuit video a proiectat prim-planuri din concert. Dotări firești când se așteaptă o asistență numeroasă, așa cum a fost sâmbătă noaptea pe peluza și aleile din fața Operei, în ambianța toridă a verii. O cifră de 2000 de melomani a fost avansată de media. Singurele note false din unghi logistic au ținut de reglajul sonor, care a reclamat prezența de microfoane suplimentare, lipite pe frunțile soliștilor, un detaliu de... machiaj destul de dizgrațios. În plus, de câteva ori, echilibrajul treble-bass al stațiilor de amplificare s-a modificat, producând efecte neplăcute la ariile interpretate de Vlad Miriță (Tosca, actul al III-lea), de Ștefan Ignat (Carmen). Ar mai fi ceva. La o asemenea desfășurare de forțe, cred că afișarea pe ecrane a titlurilor pieselor și a numelor interpreților ar fi fost utilă.

Coté artistique
, sigur că un concert programat imediat după vacanță are partea lui de risc, ținând de repunerea în formă, graduală și diferențiată, a vocaliștilor, a instrumentiștilor. Așa a fost și acum, dar pentru depășirea situației, eforturile depuse de dirijorul Iurie Florea, de soliști, au fost evidente, mai ales că a capta sunetul prin microfoane, cu beneficiul unei amplificări comode, este în egală măsură o încercare crudă. Se aud toate imperfecțiunile! Însă, la acest început de drum, importante au fost priza la public și atmosfera de live din parc, cu alte cuvinte bucuria și relaxarea spectatorilor la asemenea gen de concerte. Privită astfel, Noaptea Operei bucureștene a fost un succes.

Auditoriul a fost mulțumit să se reîntâlnească, în aer liber, cu pagini iubite din literatura lirică universală, cu artiști îndrăgiți. Să-i numesc aici pe Felicia Filip (Musetta din Boema și Giulietta din Povestirile lui Hoffmann alături de Nicklausse – Oana Andra), Iordache Basalic (Contele de Luna din Trubadurul în duet cu Leonora – Dorina Cheșei), Crina Zancu (Nedda din Paiațe). Apoi pe Mihaela Stanciu (Julietta din opera lui Gounod), Oana Andra (Cenușăreasa rossiniană), Mariana Colpoș (Norma), Ecaterina Țuțu (Carmen). Îi adaug pe Ionuț Pascu (Figaro al lui Mozart), Madeleine Pascu (Santuzza din Cavalleria rusticana), Sorina Munteanu (Tosca), Pompeiu Hărășteanu (rondoul lui Mefisto din Faust), Marius Manea (La donna è mobile din Rigoletto), Gabriel Năstase (Canio din Paiațe). Pagini orchestrale și corale din Carmina burana, Paiațe, Trubadurul, Carmen, Samson și Dalila au contribuit la savoarea concertului. Ca de obicei, celebrul Brindisi din Traviata, generos stropit cu șampanie (adevărată, probabil!) a încheiat seara, interpretat fiind de toți soliștii participanți.

Primul Proms românesc de operă și-a atins ținta și, așa cum au subliniat în cuvintele lor introductive ministrul Culturii și Cultelor, Adrian Iorgulescu, precum și directorul general al teatrului de pe Splai, Cătălin Ionescu-Arbore, constituie o ofertă și o invitație permanentă pentru viitor. A fost și o avanpremieră promoțională pentru următorul eveniment care, sub genericul Viva Opera, se va desfășura în octombrie la Sibiu, capitala culturală europeană 2007.

N-ar fi rău ca, din vara viitoare, în alternanță cu Proms, Opera Națională să proiecteze pe ecrane montate în lateralele teatrului, filme celebre cu spectacole internaționale de operă a căror achiziționare sunt convins că nu mai costă foarte mult. Ca și Rathausplatz din Viena, parcul Operei bucureștene ar deveni un adevărat centru liric estival.

Copyright: cIMeC – 2007