Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME



Cea de-a 25-a bursă de canto „Iolanda Mărculescu”
(Costin Popa – 23 ianuarie 2019)

Jubiliară. Acordată anual din fonduri proprii, fără sponsori, de profesoara și soprana Georgeta Stoleriu unui tânăr sau unei tinere, studenți ai unei clase de canto paralele, a colegilor dascăli de la Universitatea Națională de Muzică din București. Omagiu adus regretatei soprane Iolanda Mărculescu, profesoară a Georgetei Stoleriu. Un gest de infinită recunoștință, în mod cert, cu caracter de unicitate în plan educațional românesc. La orice nivel. Imbold pentru un start de carieră, validat de o mare profesionistă, în numele unei mari profesioniste.

Și nu numai 25 de burse „Iolanda Mărculescu”. Aproape în fiecare an, foste discipole ale Georgetei Stoleriu, artiste cu solidă reputație internațională, au luat exemplul maestrei și au dăruit, la rândul lor, burse. Le numesc pe mezzosopranele Liliana Nikiteanu și Aura Twarowska, soliste ale Operelor din Zürich, respectiv Viena, pe sopranele Felicia Filip, cu prezențe pe celebre scene mondiale, la Viena, Londra etc. și Ileana Tonca, solistă a Operei de Stat din Viena. Li s-au alăturat, în timp, Alexander Stern, soțul Iolandei Mărculescu și muzicologul Ileana Ursu, autoare a monografiei „Diva imperiului muzicii – Iolanda Mărculescu și epoca sa”, apărută în 2014 la Editura Muzicală. Prin generozitatea tuturor, încă 25 de studenți, de data aceasta ai Georgetei Stoleriu, au mai primit burse în memoria Iolandei Mărculescu.

Jubileul din 2019 a avut loc în Sala George Enescu a instituției bucureștene de învățământ superior, cu o zi înaintea aniversării zilei de naștere a sopranei Georgeta Stoleriu, 19 ianuarie. Un dublu prilej de sărbătoare.

Serata s-a deschis cu minirecitalul deținătoarelor burselor de anul trecut, sopranele Alis Făiniță, de la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu, cu bursă oferită de Felicia Filip și Andreea Carmen Marin, de la clasa conf. univ. dr. Iulia Isaev, cu bursă oferită de Georgeta Stoleriu.

Cu claritate sonoră și… vădită, inerentă emoție, cele două laureate au interpretat arie din opera „Il mondo della luna” de Haydn și liedul „Pe sub flori mă legănai” de Tiberiu Brediceanu (Alis Făiniță, în acompaniamentul Innei Oncescu), respectiv „La folletta” de Marchesi, aria „Tutte le feste” din „Rigoletto” de Verdi și Doina Stăncuței din „La seceriș” de Tiberiu Brediceanu (Andreea Carmen Marin, cu Violetta Ștefănescu la pian).
Alis Făiniță, Inna Oncescu, Luminița Arvunescu, Georgeta Stoleriu
Alis Făiniță, Inna Oncescu,
Luminița Arvunescu,
Georgeta Stoleriu
Felicia Filip
Felicia Filip


Georgeta Stoleriu
Georgeta Stoleriu
invitați
Invitați

Luminița Arvunescu și Georgeta Stoleriu
Luminița Arvunescu
și Georgeta Stoleriu
Violetta Ștefănescu și Andreea Carmen Marin
Violetta Ștefănescu
și Andreea Carmen Marin

A urmat o convorbire între realizatoarea Radio dr. Luminița Arvunescu, moderatoare, Georgeta Stoleriu, Yvonna Cristescu, realizatoare TV și semnatarul acestor rânduri.


„Seva Mărculescu – Stoleriu”

Există un legato, o continuitate între arta celor două soprane, un filon ce a unit performanțe concertante și realizări în studiourile de înregistrări, îndeosebi pe tărâmul tălmăcirii liedurilor și partiturilor vocal simfonice. Repertoriile celor două interprete au adunat mii de titluri, într-o stilistică diversă care, pentru Georgeta Stoleriu, a însemnat bijuterii ale literaturii sonore din Evul Mediu, Renaștere, Baroc, Clasicism, Romantism și, nu în ultimul rând, din componistica secolelor XX, XXI. O vastitate de versatile abordări ce au rămas, în covârșitoare măsură, referințe.

Pentru mine, alături de prezențele pe podiumurile de concert ale celor două artiste, cariera românească a Iolandei Mărculescu a însemnat și evoluția pe prima scenă lirică națională unde, până în 1968 când a emigrat în Statele Unite ale Americii, a dat viață unor personaje precum Susanna, Gilda, Zerlina, Lakmé, Despina, Rosina, Nannetta, Zița ș.a., cu totul memorabile.

Filonul de care aminteam a mai semnificat și o apropiere între calitățile cu care cele două soprane au parcurs portativele, reflectate prin fina muzicalitate, delicatețea frazării, emisia de sunete diafane, plierea stilistică, inteligența cântului și conferirea de sensuri cuvintelor, rostiri adânc izvorâte din minte și spirit.

În seara festivă a acordării burselor, pe ecranul din Sala George Enescu, cântul și chipul Iolandei Mărculescu au fost reamintite publicului într-o scurtă intervenție video, iar la final, tot o peliculă a înfățișat-o pe Georgeta Stoleriu în piesa „Cutia cu surprize” a distinsei compozitoare Felicia Donceanu, prezentă în audiență.

Dar „Seva Mărculescu – Stoleriu” a însemnat și altceva, la fel de important ca perspective durabile în timp, prin tehnica vocală și cunoașterea artei cântului pe care Iolanda Mărculescu i-a inoculat-o Georgetei Stoleriu și pe care aceasta, de decenii, la rându-i, o transmite studentelor de la Universitatea Națională de Muzică. Cu rezultate uimitoare.

Numele „beneficiarelor” sunt cunoscute și notez deloc exhaustiv, Felicia Filip, Ruxandra Donose, Adina Nițescu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Ruxandra Vodă, Anda Pop, Antonela Bârnat, Claudia Codreanu, Gabriela Hazarian, Maria Miron, Silvia Nagy, ultima îndreptată către o rară profesiune, aceea de „recuperator vocal” ș.a.

Este greu de sintetizat ansamblul de învățăminte cu care discipolii Georgetei Stoleriu și-au îmbogățit și își îmbogățesc cunoașterea. Maestra comunică puritatea, limpezimea și luminozitatea glasului cu care ea însăși a cântat, siguranța, așezarea psihică ce trădează echilibrul și liniștea interioară, transmite tehnica performantă inteligent condusă, cultura elevată, dăruirea pentru muzică. Și câte altele. Legato-ul este total și indestructibil.

Într-o înșiruire de fotografii comentate, publicul a revăzut chipurile celor aproape 50 de bursieri ai perioadei 1995-2018, în compania celor ce le-au acordat distincțiile.


Final festiv


Georgeta Stoleriu
În 2019, ediția a XXV-a a Bursei Iolanda Mărculescu oferită de Georgeta Stoleriu a revenit sopranei Codruța Poșchină, studentă în anul III la clasa Iulia Isaev, iar cea oferită de Felicia Filip pentru a 17-a oară, baritonului Dan Macavei, student în primul an al clasei Georgeta Stoleriu. Și întrucât secretul alegerii premianților este păzit cu strășnicie și devoalat doar în seara decernării, s-a întâmplat ca niciun proaspăt bursier să nu fie prezent în sală. Rămâne să-i ascultăm în producțiile Universității Naționale de Muzică și, bineînțeles, la ediția 2020 a tradiționalei Burse Iolanda Mărculescu.

În încheiere, într-o tonalitate... „accesibilă” aleasă de Felicia Filip, toți cei de față i-au cântat sopranei și profesoarei Georgeta Stoleriu „Mulți Ani trăiască!”. Așa să fie!

Copyright: INP – cIMeC 2019