Cristina Șuteu, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME



Festivalul Internațional „Toamna Muzicală Clujeană” , 2016
(Cristina Șuteu – 30 octombrie 2016)


Festivalul TOAMNA MUZICALĂ CLUJEANĂ Filarmonica de Stat „Transilvania” își păstrează binecunoscuta tradiție în susținerea festivalului autumnal, care anul acesta a sărbătorit o jumătate de secol de la înființare. Ca în fiecare ediție, repertoriul a fost eterogen, iar invitații de mare calibru, însă coordonata aniversară, de această dată a primit un colorit aparte. Pe parcursul a trei săptămâni (7-28 octombrie) au fost omagiate o serie de personalități precum: Antonin Ciolan – ctitorul care în 1955 a fondat Filarmonica de Stat „Transilvania” , Sigismund Toduță – maestrul școlii clujene de compoziție, Emil Simon și Erich Bergel – emeriți discipoli în continuarea tradiției dirijorale trasate de către maestrul Ciolan. Ajunși la vârste respectabile, au fost aniversați, de asemenea, compozitorii Adrian Pop (65), Gabriel Irányi (70), respectiv dirijorul Cristian Mandeal (70).

Proiectul, finanțat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Administrația Fondului Cultural Național, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” etc., a parcurs următorul itinerar muzical:

– „Concert extraordinar de deschidere. In memoriam Antonin Ciolan” (07.10);
– „Serate camerale” (08.10);
– „Aniversări în Festival. Sigismund Toduță – maestru al școlii clujene de compoziție” (10.10);
– „Serate camerale. O voce. O lăută. O chitară” (12.10);
– „Concert simfonic. In memoriam Emil Simon” (15.10);
– „Contemporania. Servus Darmstadt. Mircea Ardeleanu concept” (17.10);
– „Contemporania. Muzică modernă la instrumente vechi. In memoriam Erich Bergel (19.10);
– „Serate camerale” (20.10);
– „Concert vocal-simfonic. In memoriam Erich Bergel” (21.10);
– „Aniversări în Festival. Portret componistic Adrian Pop (65)” (22.10);
– „Contemporania. Ansamblul SonoMania” (24.10);
– „Aniversări în Festival. Portret componistic Gabriel Irányi (70)” (26.10);
– „Concert extraordinar de închidere. Aniversare Cristian Mandeal (70)” (28.10).

Au interpretat: Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” , Ansamblul Baroc Transylvania și Ansamblul AdHOC, dirijorii Horia Andreescu, Cornel Groza, Lawrence Foster, Mihail Agafița și Cristian Mandeal, alături de pianiști ca Daniel Goiți și Dan Grigore, claveciniști ca Erich Türk, percuționiști ca Mircea Ardeleanu, violoniști ca Gabriel Croitoru, violonceliști ca Vasile Jucan, baritoni ca Florin Estefan, tenori ca Hector Lopez, soprane ca Mihaela Maxim, mezzosoprane ca Cristina Damian. Repertoriul a fost variat: de la Bocherini, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Wagner, Brahms, Stockhausen, Cage și Xenakis, la Sigismund Toduță, Cornel Țăranu, Liviu Glodeanu, Vasile Herman, Dan Voiculescu, Hans Peter Türk, Valentin Timaru, Adrian Pop, George Balint, Doina și Diana Rotaru.

„Arta de a gândi cu sunete” – după cum numește Jules Combarieu muzica – a fost la un înalt nivel interpretativ în capitala Transilvaniei. Însă totul s-a desfășurat după tiparul eleganței, sub imperiul bunului gust. Și dacă filomelele și privighetorile au plecat spre țările calde, între muzicienii strânși la Cluj a rămas valabilă remarca lui Dimitrie Cuclin: „...Îmi vine însă în minte privighetoarea, care nu cântă ca să întreacă melodiile cântate înaintea ei, ci ca să satisfacă o lege eternă: aceea de a preamări pe limba ei stelele și infinitul. Acestei legi trebuie să i ne supunem și noi, cu toții.”

Copyright: cIMeC 2016