Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Constelația unicității
(Daniela Caraman Fotea, 25 octombrie 2005)
...definiție-mănușă a maestrului Octavian Lazăr Cosma pentru ARCHAEUS, formația aniversată în luna octombrie pentru cei 20 de ani ai activității. Un simpatic concert la Ateneu, a fost precedat de lansarea-prezentare a unei insolite monografii – „De două zeci de ori Archaeus”, editor Corgal Press din Bacău, în fapt un „jurnal de bord” al celor două decenii. Semnat la... „căpitănie”: Rodica Dănceanu, Liviu Dănceanu: singular și în materie de publicistică, apelând pentru (altfel imposibila) definire a proiectului „Archaeus”, la statistici. Este deschis printr-un gest de curtoazie lexicografică față de colegi: nominalizarea celor 47 de formații care au funcționat sau o mai fac încă, pe lângă marile instituții muzicale din România: de la incipientul VOCES din 1959, la PROFIL, apărut în 2003.

Oferindu-mi-se volumul, parcurg biografia „Archaeus” contrasă în cifre: din 17 noiembrie 1958, momentul debutului, au susținut 364 de concerte, din care 135 în străinătate (cu menționarea datei, orei, locului, a componenței, programului – lucrări, compozitori și chiar... frecvența anuală...! Au fost 3549 de interpretări ale unui număr de 649 de opusuri semnate de 352 de compozitori (233 străini).

Au cîntat în 22 de țări, 80 de orașe (nominalizate!), pe scene de concert dar și în 140 de locații de concert (spații neconvenționale). Invitați la 56 de festivaluri (32 în străinătate). Înregistrările pentru radio însumează 1229 de minute (la 13 radiodifuziuni din 11 țări). Formația are editate 12 CD-uri proprii, prezențe pe alte 9. Au realizat 22 de coloane sonore pentru filme de animație, documentare sau experimentale. În fine, trecem în revistă cele 350 de articole despre Archaeus (52 în ziare de peste hotare), numele semnatarilor, cu exemplificări. Totul, amănunțit (grija pentru detaliu este, nu-i așa? însemnul civilizației...).

Ca termen, arheu exprimă esența fenomenelor, forța vitală, principiul; Mihai Eminescu îl considera contiguu poveștilor – „ele ne fac să trăim și-n viața altor oameni, să ne amestecăm visurile și gândurile cu ale lor...” Liviu Dănceanu, un muzician în... perpetuum mobile, maestru al hermeneuticii, arpegiază: ...„Archaeus este posibilitatea unei partituri de a primi darul restituirii...”.

Au interpretat ceea ce li s-a oferit: exercițiu oficiat în spiritul „democrației muzicale”; absența unei selecții obiective, departajante între valori este într-un fel și un „sacrificiu”. Experiența este însă pe placul muzicienilor: poate de aceea s-au autoîntitulat și „Atelier de muzică”; acolo se experimentează, decantarea se produce instantaneu, alcătuind repertoriul vehiculant al formației, așa prinde formă și best-seller-ul. Archaeus servește astfel relația creație-creativitate, ascultătorul este lăsat să aleagă din programe larg diversificate, care nu se adresează în mod anume doar inițiaților.

Audiență aleasă la concertul aniversar Archaeus 20, de duminică 23 octombrie: Carmen Petra Basacopol, Petre Codreanu, Octavian Lazăr Cosma, Vasile Donose, Ilinca Dumitrescu, Călin Ioachimescu, Ștefan Niculescu, Despina Petecel, Fred Popovici, Doru și Alina Popovici, Alexandru Tocilescu, Dan Voiculescu, beneficiari, alături de alte personalități din arealul culturii sau al mediului de afaceri, ai Diplomelor de excelență „Archaeus 20”. Apoi, martori ai Exercițiilor de admirație op.101, lucrare compusă în 2003-2004, oferită de Liviu Dănceanu, spre audiție: 21 de miniaturi interpretate în formule de duo – acoperind totalitatea combinațiilor a șapte elemente – numărul componenților Archaeus (nu doar instrumentiști virtuozi, ci și admirabili muzicieni: Anca Vartolomei – violoncel, Rodica Dănceanu – pian, Dorin Gliga – oboi, Ion Nedelciu – clarinet, Șerban Novac – fagot, Alexandru Matei - percuție, Liviu Dănceanu – dirijor). Fiecare piesă este dedicată unei etnii nominalizate: Germani, Români, Spanioli, Greci ș.a. Le-am numit pe cele mai sugestiv realizate muzical, prin apel la caracteristici de etos, ritm, melodică. Ineditul, care face parte din rețeta „Archaeus”, dar mai ales a naturii cu suverană bună dispoziție și optimism reconfortant a dirijorului și conducătorului formației Liviu Dănceanu, a fost concretizat prin prezentarea unei... glume, înainte de fiecare miniatură! Evident ilustrativă pentru respectiva etnie (nu a lipsit nici referirea la celebrul Radio Erevan!).

O zi în care nu ai râs este o zi pierdută (proverb chinez). În acea seară de octombrie, cu o conotație emoțională aparte, am câștigat, am verificat o dată în plus, convingerea potrivit căreia nu am greșit declarându-mă ...fan Archaeus!

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2005