Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Inaugurarea Sălii Mari a Operei Comice pentru copii...
(Daniela Caraman Fotea, 19 septembrie 2011)
...pe 16 septembrie, în Calea Giulești 16, la „concurență” cu maratonul „Enescu”. De ce chiar acum? Promisiunea era anunțată ca reper în Zilele Bucureștilor, iar cuvântul Directoarei Operei Comice, Smaranda Oțeanu Bunea, a fost, este, rămâne o certitudine.

N-a fost simplu! Preluarea din iunie 2009, a fostului teatru Giulești (nefuncțional, ca să mă exprim civilizat), a fost urmată de suita reparațiilor, amenajărilor desfășurate în ritm infernal: 2010, deschiderea foaierului alb de la etajul 1; 2011 a Studioului 74 din subsolul clădirii (am numit acea sală – Phoenix, incinta fiind renăscută din propriile vestigii); acum, după doar 5 luni, Sala Mare.

Aprobarea Primarului General al Capitalei, D-l prof. dr. SORIN OPRESCU, acordul CGMB au concretizat apariția unei perle în diadema Bucureștilor. Pentru cartier, o binefacere culturală. „Copiii au un teatru de operă închinat lor, în care vor străluci capodopere ale literaturii românești și universale”, declara Smaranda Oțeanu Bunea.

Gala din 16 septembrie a transpus în realitate titlul generic: COPIII ȘI MAGIA MUZICII.

La intrarea în foaierul – la rândul lui, alb, te întâmpină o strălucire imaculată. Urci câteva trepte (străjuite de buchete florale multicolore), pe marmură albă; după câțiva pași ești primit într-o sală dominată de cromatică odihnitoare: aur cu bordo – ca la marile teatre de operă, aplice din bronz și cristal cu iluminație discretă, dar eficientă. Totul dominat de bun gust. Ambientul este „ocrotitor” (până la ultimul detaliu); la final nu-mi venea să plec...

Echipa artistică a Operei Comice a oferit la rândul ei un spectacol de elită pentru copii, reprezentanți media – sumedenie, oficialități. Decorurile Vioricăi Petrovici aliniate cu știință a sugestiei volumelor și perspectivei, reînnoiau clișee cumva desuete, dar etern fascinante ale Veneției – în acord cu majoritatea repertoriului provenit din cultura clasică a Italiei (și la premiera operei Oedipe de George Enescu pe scena Operei Naționale, decorurile artistei înviorau atmosfera...)

Gala – un perpetuu coregrafic și vocal a ținut „sub presiune”, cu atenție concentrată, vreo 350 de copii de toate vârstele, manifestându-se prin aplauze sacadate și urale admirative. Ce odihnitoare erau cascadele spontane de voioșie: cât de credibile!

Excelentă ideea prologului în care copiii vedetă ai Operei au invadat scena și sala, creând instantaneu liantul cu publicul de vârsta lor (și nu numai). Teddy – cu Portocala lui Marius Țeicu (la 25 de ani de la lansare, hit-ul este la fel de proaspăt și aducător de succes), BogdanHai, inimă, hai, RobertaFoaie verde de cucută. Ritmurile etno au influențat semnificativ, emoția.

În fragmente din baletul Mirandolina (regia și coregrafia Mihai Babușka), soliștii Operei Comice au etalat performanță în dansuri academice și moderne: Alis Bîrjovanu, Andreea Soare, Alexa Corneanu, Mihai Pricope, Ionuț Bîrjovanu, Octav Iuga. Andy Ardeleanu a surprins prin acea figură de mare dificultate numită de profesioniști Grande jeteé de față, în V. Teo Munteanu și Daniel Manea au imaginat inspirate cortine dansante.

Cu ținută de gală, elegantă, sofisticată, (costumieră Dana Bulgăreanu), vocaliștii s-au întrecut în a susține standardele calitative prin arii, duete din opere, musical-uri, canțonete. Vicențiu Țăranu, Rodica Ocheșanu (Carmen de Bizet, ansambluri din Traviata de Verdi), canțonetele ( Raluca Oprea, Eugen Voicu, simpaticul Valentin Racoveanu), hit-uri franceze, italiene (Daniel Filipescu, Andrei Lazăr), Ioana Damian în West Side Story de Bernstein, Nicolae Lupu cu o savuroasă versiune de cavatină a lui Figaro, au demonstrat ceea ce spectatorii novici poate nu credeau: muzica de sorginte academică fascinează, delectează, creează dorință de reascultare.

Spectacolul are nerv, savoare. Dărâmă idei preconcepute. Motiv pentru care Directoarea Operei Comice, Smaranda Oțean Bunea a hotărât ca în fiecare vineri seara, giuleștenii să aibă intrare gratuită la această gală. Și ei pot mulțumi Primarului General al Capitalei, d-lui prof. dr. SORIN OPRESCU, CGMB, pentru acordul și permisiunea concretizării IDEILOR Smarandei Oțeanu Bunea, director al cărui management, cu SIMȚUL SCOPULUI, este performant și prețios pentru cultura coordonată și coordinată de Primăria noastră generală.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2011