Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Cărțile breslei în Festivalul Enescu 2013

Martha Paladi – FLORICA MUSICESCU, întemeietor de școală, Editura Pedagogică și Enciclopedică

(Daniela Caraman Fotea, 11 septembrie 2013)

„Esențialul este să-l înveți pe pianist cum să studieze, nu cum să cânte perfect”.


Ar fi fost o conceristă cu faimă dacă o afecțiune neuro-musculară nu i-ar curmat brutal ascensiunea. Studiase la Leipzig, a cântat alături de George Enescu – la patru mâini, după gustul saloanelor vremii, câștigase prețuirea profesorilor, admirația lui Emanoil Ciomac, a lui Mihail Jora, Păstorel Teodoreanu, a unor mari personalități din muzica internațională. Își va afirma apoi virtuozitatea în profesorat. Drumul spectaculos al vieții și carierei sale este aprofundat printr-o valoroasă restituire: volumul dedicat de Marta Paladi. Totodată o istorie a pedagogiei pianistice în România secolului XX.

Numele Floricăi Musicescu sună ca un titlu de noblețe, scria compozitoarea Cornelia Tăutu. A urcat pe cel mai înalt podium didactic – unul... OLIMPIC. Au confirmat-o toți elevii ei. Mândru Katz, Maria Fotino, mai ales Dinu Lipatti sunt printre cei notorii. Au venerat-o. „Florica Musicescu este cea mai bună profesoară pe care am cunoscut-o. Ei îi datorez totul”, a spus Dinu Lipatti.

Principiile de pedagogie pianistică ale maestrei, scanarea deceniilor întregi de viață muzicală, generațiile de artiști ai Conservatorului bucureștean, sunt de asemenea virtuți ale demersului Martei Paladi, un act de CULTURĂ.
Copyright: cIMeC 2013