Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME

Cărțile breslei:
IRINA DRAGNEA COMIȘEL – Gheorghe Comișel

(Daniela Caraman Fotea – 18 iunie 2016)


„Omul va trăi și după moarte, prin modul în care a influențat viața rudelor și a prietenilor cu care a interacționat”. S-a petrecut și cu distinsul muzician Gheorghe Comișel (1885-1955), unchi al muzicologului Irina Dragnea Comișel, care, printr-un gest de iubire, dar și de profesionist al muzicii, și-a dedicat timpul, cecetarea, talentul pentru fixarea în memoria muzicii noastre, prin cuvânt scris, a unei personalități mai puțin cunoscută astăzi: „militar, învățător, institutor, profesor, diriginte (director), meditator, dirijor și creator de coruri școlare și de adulți, formator de caractere și conștiințe”.

A determinat existența unei lumi cu bătaie lungă în timp, scrie autoarea. O lume în care se întâlnesc numele unor Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Constantin Brăiloiu; în care s-a dobândit autocefalia Bisericii ortodoxe române, prin ridicarea ei la rang de Patriarhie, a luat ființă Academia de Muzică religioasă, al cărei prim șef de promoție a fost Gheorghe Comișel. El și-a predat apoi ștafeta copiilor săi, Victoria, Emilia și Florin. Mai înainte a activat în principal la Ploiești și în Izvoarele.

Lucrarea Irinei Dragnea Comișel despre unchiul ei (fratele ilustrei folcloriste Emilia Comișel), nu este doar o filă de istorie a muzicii. Istoria României, pe lung parcurs primește aici mărturii, detalii memorabile, necunoscute și trebuitoare, mai ales pentru lumea Euterpei.

Lista de lucrări, reproduceri de partituri (și psaltice), vorbesc despre o ducumentare avizată, despre iubirea dintr-o familie pe care și autoarea o onorează prin munca și activitatea ei.

Mai are multe de scris și o va face; este perseverentă, are spirit analitic și știință de muzică. Așadar, aștept (așteptăm), monografia dedicată distinsei sale mame, Doamna Emilia Comișel, dar și a unchiului său, Culegătorul de stele, Florin Comișel.

Copyright: cIMeC 2016