Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Papa Haydn!
(Daniela Caraman Fotea, 26 martie 2007)
La Constanța ni s-a pregătit o surpriză editorială: datorată Florenței Marinescu: artistă lirică, scriitoare, cadru universitar, doctor în muzică. Rolurile pe care le-a interpretat au trecut rampa și în pagini de carte. Marile eroine ale literaturii de gen, alese cu preferință din bel-canto, au fost portretizate în complexitatea lor psihologică.

Între catedră, activitatea managerială, „bagheta” regiei de operă (încercată și definită la rândul ei, cu succes), Florența Marinescu găsește vreme la început de 2007 pentru o nouă concretizare obiectuală, luând prin surprindere, așa cum obișnuiește: un amplu eseu asupra lui Joseph Haydn (fără să urmeze „canoanele” unei monografii). Sub condeiul ei - neobosit-iscoditor, descoperirea detaliilor semnificative, interesante, decent-suculente, îl seduce și pe neofitul care, antrenat în lectură mai întâi din curiozitate, nu lasă din mână cartea până la final. Exercițiul Florenței Marinescu, susținut de o documentare selectă, analize muzicale și estetice profesioniste, este explicit și lesne de înțeles marelui public.

Am identificat printre rânduri preocuparea de a puncta creația de operă a compozitorului, incursiunea în intimitatea mecanismelor creației haydn-iene: relieful asupra mijloacelor înnoitoare de expresie, descoperirile, „rețetele” simple sau mai sofisticate, prin care compozitorul își afirmă personalitatea, propunând forme muzicale, instrumentații noi, care aveau în cele din urmă să consolideze (definind), tiparul clasic al SIMFONIEI, gen în care a scris 104 lucrări!

Așadar Haydn, „copilul etern al simfoniei” – dar și... părintele ei, un compozitor fertil, muzician complex... Fire de om frumoasă, caldă, prietenoasă; binedispus și înțelegător cu toată lumea, motiv pentru care i s-a găsit și o poreclă: „Papa Haydn". Iubitor de artă, de femei frumoase și sclipitoare intelectual, o persoană care nu creea instabilități, nu bulversa sisteme, identificat cu muzica pe care a scris-o, și care i-a adus fericire. Pentru a fi înțeles, Haydn trebuie evident, ascultat... Cartea Florenței Marinescu este camaradul prietenos al audiției.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007