Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Spectacole gemene la Opera Comică pentru Copii
(Daniela Caraman Fotea, 25 octombrie 2007)
Există și o modă a... cuvintelor. Mai ales cînd termenul subînțelege fapte, acțiuni, gesturi culturale cu trecere la public. În show-bizz se poartă de ceva vreme... remix-ul. Nelipsit din programele destinate discului, din publicistică și chiar din media video. Semnificația? Un produs artistic, cu succes (mare) într-un anume culoar temporal, reluat, reînveșmîntat, prelucrat, prin maniere agreate în momentul actualității: ritmică, orchestrație – în cazul unui hit, remanieri regizorale pentru spectacole, adaptări literare pentru Tv, film ș.a.

Strategia, benefică în toate domeniile enunțate, nu putea „scăpa” manageriatului (de tip occidental), al Operei comice pentru copii (Smaranda Oțeanu Bunea). Cei mici , se știe, sunt atît de permeabili la tot ce se poartă!

Așadar, în luna octombrie am asistat la o isteață combinație, obținută prin concentrări de esențe ale spectacolelor IL MAESTRO DI CAPELLA de Cimarosa și DIRECTORUL DE TEATRU de Mozart. Stilistic, alăturarea se potrivește... mănușă. Muzica spumoasă, antrenantă nu lasă loc de „respiro” (important: copiii trebuie ținuți în „priză”). Ideea tematică are, la rîndul ei, motivație: în prima parte, Vicențiu Țăranu, superbă voce, convingătoare prezență scenică, întruchipează un dirijor de orchestră care-și prezintă... „supușii”: instrumentele, asistat de comicăriile lui Valentino Tiron – inepuizabil în materie (și cît de eficient pentru ritmul acțiunii!). Ele sunt prezente în grafica decorurilor imaginate de Viorica Petrovici, dar și „pe viu”: prin prestația ansamblului „Serioso” condus de Ciprian Teodorașcu. Distrîndu-se, copii află așadar, cum arată o vioară, un violoncel, un oboi, clarinet ș.a.

În continuare, „echipa de conducere” a unui teatru de epocă – desigur muzical – (Valentin Racoveanu, Daniel Filipescu), își alege primadonele (Bianca Ionescu și Gabriela Daha). În ritmul „jocului” sonor, ingenios, alert, datorat regizorilor Cristian Mihăilescu și respectiv Radu Gabrea, au loc și două arii de respirație, superbe, pe care copiii le primesc fără plictiseală. Cele două soliste – frumoase, cu voci calitative, sunt dive ale liricii noastre!

Iată cum o formulă aspirînd spre reușită (s-a confirmat), îngemănează două spectacole într-un savuros remix, la care asiști ca la o premieră. În fapt, chiar așa a și fost!

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007