Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
O ultimă Tragedie lirică la Opera din Constanța
(Grigore Constantinescu – 19 iulie 2010)
Instituție înființată în 1957, Opera din Constanța a susținut prima reprezentație la 24 martie 1958, cu Liliacul de Johann Strauss.

De atunci, repertoriul teatrului cuprinde titlurile cele mai cunoscute din creația de operă și operetă, balet și spectacole pentru copii, din literatura națională și universală, devenind o autentică rampă de lansare a creației componistice românești contemporane.

Pe această scenă au evoluat mari artiști, printre care : Nicolae Herlea, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Irina Arhipova, Felicia Filip, Ionel Voineag, Florin Diaconescu, Maria Bieșu etc. Regizori oaspeți: P. V. Cotescu, J. Rânzescu, K. Rossler etc.

Cel mai important eveniment, unic în stagiunile muzicale românești, este Festivalul Internațional de Operă și Balet, ajuns la a XXXV-a ediție.

Specificul stagiunilor estevale potrivit sezonului s-a îmbinat cu efectuarea de prestigioase turnee în: Germania, Italia, Bulgaria, Spania, Franța, S.U.A. și Canada, Belgia, Luxemburg, Olanda. Iată, Opera din Constanța a devenit de câteva zile un reper istoric al trecutului cultural din România.

Depășind privațiunile impuse de regimul comunist înainte de 1989, Consiliul Județean a decis cu majoritate de voturi, „din rațiuni de criză”, să desființeze întreg colectivul, astfel 353 de angajați au fost concediați, dintre care 292 de artiști. Fără nici o șansă, Directoarea Operei, soprana Daniela Vlădescu a declarat Consiliului că artiștii sunt deciși la orice sacrificiu pentru a salva ansamblul: „Să stăm la concedii fără plată, să luăm salarii mai mici cu 40-50%, numai să nu se desființeze, pentru că niciodata nu se va mai reînființa". Viața muzicală națională are în acest eveniment o pierdere tragică a valorilor cu care ne mândream pe plan continental.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2010