Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Capodopere ceaikovskiene
(Grigore Constantinescu – 7 octombrie 2010)
Ciclul de concerte oferite în ultimele patru luni de către stagiunea particulară „Lanto Art” are avantajul unei orientări deosebite ca repertoriu și muzicieni invitați, în comparație cu tradiționalele programări ale Filarmonicii bucureștene. Printre particularități, reținem prezența prioritară, pe podium, a valorilor interpretative ce caracterizează tinerele generații. Există aici și unele preferințe privind, de la Mihaela Martin la Simina Croitoru, Liviu Prunariu sau Bogdan Zvorișteanu.

Luna octombrie l-a adus în serialul acesta și pe laureatul din 2009 al Concursului Internațional „George Enescu” – polonezul Jaroslaw Nadrzycki. Ne reamintim, în Gala laureaților din anul 2009, de impresia specială a vigorii arcușului și sonoritățile ample a viorii sale. Îl reascultăm acum ca solist al Concertului în re major de Ceaikovski, dialogând cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Horia Andreescu. În timpul care a trecut, cariera acestui tânăr muzician a adăugat traseele unor itinerarii prestigioase, la turnee putând fi menționate încă alte premii competiționale maxime. Desigur, sunetului i se adaugă frazarea, stilul și expresia, confirmând un viitor plin de perspective, pentru tânărul maestru.

Aplauzelor entuziaste, Jaroslaw Nadrzycki le-a răspuns cu un convingător Recitativ de Kreisler.

O seară entuziasmantă, în care Caikovski a fost în continuare, sub bagheta lui Horia Andreescu, argumentul succesului. Nu este simplu ca în repertoriul de concert să fie inclusă muzica „regelui baletelor”, altfel spus Lacul lebedelor. Interpretarea este emoționantă, dirijorul refăcând spectacolul prin sonoritate, culoare și imagistică sugestivă.

Muzica lui Ceaikovski nu cunoaște trecerea timpului, când cei care o interpretează, unindu-se cu publicul, trăiesc bucuria capodoperelor.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2010