Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Pentru a treia oară, „Duelul viorilor”
(Grigore Constantinescu – 7 octombrie 2013)
Se știe, mii de spectatori care au asistat la cele două ediții precedente ale turneului Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri au fost încântați de rezultatul atât de frumos și melodios al desfășurării evenimentului, ca și de măiestria participanților.

Putem afirma, după ce am urmărit finalul turneului, vineri în Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, într-o sală arhiplină, că iubitorii muzicii de calitate au fost principalii câștigători ai competiției. De altfel, publicul a umplut până la refuz sălile în care s-au desfășurat concertele, urmărind interpreții duelului ca pe autentice vedete ce acceptaseră provocarea acestei a treia runde, organizate de Radio România Cultural și „Accendo”.

Protagoniștii succesului găzduit în avanpremieră de noua stagiune Radio sunt artiști de talie internațională care mânuiesc cu măiestrie cele două viori de colecție, Stradivarius și Guarneri, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați (arbitrați) de pianistul Horia Mihail. Reluăm informațiile esențiale privitor la cele două instrumente de colecție: Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam; Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat George Enescu, pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Despre „armele duelului” și combatanți se știu deja destule, dar referitor la cea de-a treia bătălie din sălile de concert ale celor opt orașe în care s-a desfășurt turneul, trebuie consemnată „provocarea” care a constat în măiestria cu care s-a „atacat” un nou Repertoriu, atractiv, spectaculos și dificil. Am ascultat muzică de Ceaikovski, Sarasate, Saint Saens, Paganini, Wagner, Wieniawski, Grigoraș Dinicu, precum și lucrări pentru duet violonistic de Beriot și Sinding (în bisuri Mozart și jazz). Rezultatul este entuziasmant pentru melomani, printre care mulți tineri care promit o prezență permanentă la invitația formațiilor muzicale radio pentru întâlnirile cu maeștrii interpreți ai capodoperelor. Ecoul evenimentului consemnat, turneul al treilea «Dulelul viorilor», aparține deja succesului de public, dragi cititori.
Copyright: cIMeC 2013