Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Vocația romantică a tinereții
(Grigore Constantinescu – 10 noiembrie 2006)
Ideea de a stabili contacte prin muzică reprezintă o prioritate a proiectelor Institutului Cultural Român.

Iată, la Ateneul Român ne-au fost recomandate pentru un concert cameral două tinere muziciene din Anglia: violoncelista Natalie Clein și pianista Katya Apekisheva.

Într-un duo alcătuit, după cum a mărturisit publicului pianista, special pentru acest concert, descoperim ceva întotdeauna important în acțiunea unei creații interpretative. Este vorba de capacitatea de comunicare emoțională, expresivă și sinceră, unită cu certa evoluție profesională a protagoniștilor. Observăm la cele două tinere că au ca înzestrare o calitate aparte, evidențiată prin modul în care se reliefează vocația romantică a atitudinii față de opera componistică. Devine astfel posibilă o coordonată unificatoare, chiar în repere stilistice și temporale diferite, de la romantic – Robert Schumann «Piesele op.102», la postromantic – «Sonata op.19» de Serghei Rachmaninov sau modern – «Sonata op.40» de Dmitri Sostakovici.

Printre mijloacele de realizare proprii celor două interprete, discernem temperamentul, frazarea și sunetul violoncelistei ca și armonioasa dialogare cu planuri expresiv construite în replica pianului. Mai reținem și gestul de a omagia, prin program, repere aniversare pentru Schumann și Șostakovici, în calendarul muzical al anului 2006.

O seară în care, în prag de iarnă, se anunță primăvara, acest concert merită să devină o amintire ce ai dori să fie, oricând, prilej de reîntâlnire. Cei care au ales artiștii invitați acum, merită pentru aceasta o parte din aplauzele care au răsunat sub cupola Ateneului.

Copyright: cIMeC 2006