Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


EFERVESCENȚA SPIRITUALĂ A CENTENARULUI
(Grigore Constantinescu – 10 decembrie 2018)


Lumea muzicii crează o ambianță armonioasă. În sala mare de concerte, arhiplină, a Ateneului Român, s-a desfășurat sâmbătă seara o manifestare artistică dedicată Centenarului Marii Uniri, intitulată, „CLASSIC 100”. Realizatorii au fost Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, la pupitru fiind invitat dirijorul Tiberiu Soare, și o selecție de soliști lirici de la Opera Națională București și Opera Națională Cluj-Napoca. Au fost titluri prestigioase de lucrări muzicale și interpreți aleși la dorința organizatorilor concertului, piese vocale și orchestrale menite să convingă melomanii veniți să asculte pagini muzicale de mare succes. Fiind înscrise în program diverse pagini celebre, am audiat astfel împreună cu un public, alcătuit majoritar din tineri, creații ale marilor compozitori clasici și romantici.

Primele momente de muzică au avut rostul unor introduceri purtând semnătura compozitorilor români: Suita din „muzica filmului Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah, apoi aria principală din „Valurie Dunării” de George Grigoriu. Spre mulțumirea celor care iubesc muzica de operă, au urmat momente interpretate de mezzo-soprana Maria Miron (Habanera din „Carmen” de Bizet, „Don Giovanni” de Mozart, Barcarola din „Povestirile lui Hoffmann”, „Samson și Dalila” de Saint-Saens), arii și duete cu baritonul Iordache Basalic (Aria Toreadorului, Aria Bărbierului din Sevilla, Don Giovanni), momente solistice din opere de Puccini cu tenorii Hector Lopez și Adrian Dumitru.

Printre soliști – prezențe vocal-interpretative remarcabile de altfel – soprana Irina Iordăchescu ne-a impresionat în mod particular în aria din „La Wally” de Catalani („Ebben? Ne andrò lontana...”.

Contribuția dirijorului Tiberiu Soare alături de Orchestra Filarmonică din București a marcat emoția sărbătorească a marilor momente aniversare cu fragmente orchestrale de Bizet, Souppé, Rogalski, Offenbach, Ceaikovski, împlinind simbolul tematic al concertului, CLASSIC 100, subliniat de actrița Manuela Hărăbor, în prezentarea programului Concertului Extraordinar, ce s-a încheiat cu o superbă concluzie: „Un vis care nu trebuie uitat”.

Copyright: INP – cIMeC 2018