Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicalĂ on-line     HOME
„Romanian Piano Trio” în treacăt prin București
(Grigore Constantinescu – 13 decembrie 2007)
Programul pilot al formației „Romanian Piano Trio” se apropie de final și pentru stagiunea 2007 când centrul atenției repertoriale a fost determinat de trei aniversări ale anului – Elgar, Grieg, Sibelius. Formulele alese pentru recitaluri și concerte se dovedesc atractive, adaptându-se la trasee care, pornind de la mari centre culturale, ajung și în comunități urbane pentru care noutatea concertelor este surprinzătoare.

Ținta este reprezentată de doritorii de muzică și, în special, de relația cu tinerii care, astfel, capătă un alt orizont cultural prin artă. Între deciziile celor trei interpreți se situează și un anume nonconformism vestimentar și comportamental menit a exclude orice barieră între ei și cei care vin să îi asculte. Chiar și în sala Ateneului Român, unde i-am reîntâlnit sâmbătă seara, cântând la București, între două orașe „mici” și fără stagiune. Desigur, muzica celor trei aniversați, era prezentată în formule combinate.

Într-un fel, Alexandru Tomescu are un statut de vedetă, datorită anvergurii carierei sale, ceea ce i-a permis și acum să cânte Patru piese de gen „Humoresca” de Sibelius, nuanțate de un umor discret, și o frumoasă Sonată de Elgar, interesant construită pe echilibrul aparent nostalgic al unui postromantism nordic, perfect intuit.

În aceeași atmosferă, Răzvan Suma a realizat romantica Sonată de Grieg, a cărei parte lentă i-a oferit condițiile unei expresii lirice, elevat sensibile. Finalul, întregind colaborarea celor trei artiști, a readus cu „Laviisa Trio” de Sibelius caracteristicile ce au devenit amprenta formației – profesionalism, sensibilitate și spirit de echipă.

Firește, toată seara a fost marcată de prezența la pian a lui Horia Mihail, argument determinant al unității expresive în duo sau trio. Apreciatul interpret, a cărui evoluție am urmărit-o cât timp a fost în țară, a optat pentru o reconfigurare camerală a pianisticii sale, obținând un sunet discret, eficient și subtil, potrivit cu stilurile repertoriului abordat.

„Romanian Piano Trio” este deja o realitate confirmată și, chiar dacă privește spre muzica unor timpuri paralele, prin mentalitatea și reușitele artiștilor ce îl compun aparține secolului XXI.

Copyright: cIMeC 2007