Irina STĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Concert inaugural SIMN – Ediţia a 19-a
(Irina STĂNESCU, muzicolog – 23 mai 2009)
Desfăşurată sub auspicii extra-muzicale mai puţin favorabile, cea de a nouăsprezecea ediţie a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi a conţinut toate ingredientele succesului.

Concertul inaugural a avut loc în sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde cei doi organizatori –  Doina Rotaru şi Sorin Lerescu au deschis ediţia din 2009 a festivalului prezentând publicului obiectivele acestuia. Printre invitaţi s-au numărat personalităţi ale muzicii actuale atât în rândurile compozitorilor, cât şi interpreţilor. Un aspect inedit faţă de ediţiile anterioare l-a constituit atenţia deosebită acordată creaţiei a doi compozitori de pe continente diferite – Joji Yuasa (Japonia) şi Johnatan Harvey (Marea Britanie). Sub titulatura „muzica lumii”, concertele festivalului au reunit muzici interesante, valoroase, dublate de interpretări cu adevărat excepţionale.

Sâmbătă, 23 mai, 2009 publicul aflat în incinta sălii de concerte a Universităţii Naţionale de Muzică a putut asista la un asemenea moment. Cu toate că organizatorii au optat pentru sonorităţi camerale în deschiderea festivalului, evenimentul a fost marcat de spectaculozitatate. Puţini s-ar fi gândit că un cvartet de coarde poate produce un impact puternic, constituind o emblemă pentru ediţia din 2009 a SIMN! Totuşi, efectul scontat a fost la nivelul aşteptărilor. Cvartetul EXCELSIOR din Japonia s-a dovedit a fi cea mai potrivită alegere pentru prima seară a festivalului.

Având scopul de a propaga prin intermediul prestaţiilor lor muzica japoneză contemporană, membrii cvartetului EXCELSIOR: Yuka Nishino – vioară, Momoko Yamada – vioară, Yukiko Yoshida – violă, Hajime Otomo – violoncel au propus publicului patru creaţii de gen semnate de Hiroyuki Itoh (String Quartett), Toru Takemitsu (A Way a Lone), Pascal Bentoiu (Cvartet nr. 3, op. 27A) şi Jonathan Harvey (String Quartett no 2). Fiecare compoziţie a avut parte de o interpretare convingătoare, expresivă, ireproşabilă, ce denotă aprofundarea textului muzical şi investirea lui cu o atitudine participativă din partea tuturor interpreţilor. Astfel, muzica – de o factură modernă, densă, complexă, cu multe nuanţe şi contraste a fost apreciată la justa ei valoare de către public. Entuziasmul acestuia reprezintă o curiozitate ca fapt în sine. Să nu uităm că asista la un concert de muzică contemporană! Iar exclamaţii de „bravo” alături de aplauze susţinute constituie o reacţie aproape unicat în peisajul concertistic actual.

În concluzie, faptul că un public format aproape exclusiv din muzicieni a apreciat într-un mod mai mult decât favorabil concertul inaugural, spune de la sine foarte multe. În acest caz, valoarea creaţiilor prezentate s-a aflat pe aceeaşi treaptă cu nivelul interpretativ propus de Cvartetul EXCELSIOR. Un „bravo” general, atât lor, compozitorilor, cât şi organizatorilor!
Copyright: cIMeC 2009

.