Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
HÄNSEL SI GRETEL – spectacol de cursă lungă
La OPERA COMICĂ PENTRU COPII

(Smaranda Oțeanu-Bunea – 11 noiembrie 2014)
Un spectacol în regia lui Cristian Mihăilescu – cu care OPERA COMICĂ PENTRU COPII a fost extrem de generoasă de-a-lungul anilor, oferindu-i șansa de a pune în scenă și „Il Signor Bruschino”, și „Vrăjitoriile lui Dulcamara”, și „Coana Chirița”, și „Don Pasquale” etc. – pentru singurul motiv, acela de a fi descoperit în concepția sa, dorința de a se apropia de universul copiilor. Și mai mult, flexibilitatea colaborării cu soliștii, cu producătorul, astfel încât să existe loc și pentru inspirația fiecăruia, iar desfășurările să nu devină niște scheme robotizate. Bineînțeles, în calitate de director-fondator al instituției, nu puteam bate palma decât cu artiști de calibru înalt – Radu Gabrea, Alexandru Tocilescu, Ludovic Spiess, Traian Savinescu și, în special genialul actor Mircea Diaconu – ale cărui creații sunt pur și simplu antologice. Cum altfel să-i cucerești pe cei mici?

Dar, să ne întoarcem la HÄNSEL ȘI GRETEL, un titlu rulat pretutindeni în lume, deși muzica nu este deloc simplă, orchestrația cu aer wagnerian – destul de complicată, de fapt singurul opus de succes al lui Humperdinck. Este un titlu care se vinde bine datorită celebrului basm al fraților Grimm, deci, cu atît mai grea misiunea regizorului, care, fără îndoială, nu putea să-și dorească decât un spectacol de cursă lungă. Astfel, a scos „artileria grea”: costumele pline de culoare semnate de Viorica PETROVICI – reginele basmului fiind, fără niciun dubiu, FLUTURELE și VRĂJITOAREA, proiecțiile care captivează (vezi Căsuța de turtă dulce, Vrăjitoarea care se rotește în aer, pe mătură, cuptorul ademenitor), viețuitoarele pădurii, copacii care se unduiesc și par însuflețiți, apariția copilașilor salvați – care totdeauna emoționează…

I-a fost alături Ciprian Teodorașcu, mare meșter, care s-a aplecat asupra opus-ului și a făcut tăieturile de rigoare, iar ANSAMBLUL SERIOSO a sunat impecabil (nu este vorba de o poveste muzicală care durează doar o oră?! ), textul a fost lăsat liber, pe înțelesul copiilor, toată echipa s-a supus unui program draconic de repetiții, care mă ducea cu gândul la LOHENGRIN – dar, ce să facem, există explicația amalgamului de proceduri care trebuiau corelate...

COPII, convingeți-vă părinții , bunicii și mergeți iute să vă întâlniți cu HÄNSEL ȘI GRETEL la OPERA COMICĂ PENTRU COPII! Merită!

Alice GHEORGHE este fantastică, est un regal, în Fluture, Vali RACOVEANU joacă și se joacă încântat de rolul Vrăjitoarei, iar GABY DAHA – tot în VRĂJITOARE, face o lecție de actorie și-i cucerește total pe cei mici. Ioana Bitere, Raluca OPREA, Virginia STAMATE creionează decent portretele personajelor, fără să iasă în prim plan, în schimb se achită onorabil față de partitură, ca de altfel, întreaga echipă. Iar cum un spectacol la OPERA COMICĂ PENTRU COPII, nu este piesă de muzeu, pot interveni, în timp, alte și alte efecte, ținând seama chiar de reacția copiilor: poate un dans mai viu, mai trepidant, în mijlocul pădurii, ar dinamiza momentul, poate flăcările cuptorului să fie roșii, chiar s-o înghită pe Vrăjitoare, poate se renunță sau se scurtează acele minute statice care rup firul vrajei, poate ca scena să nu fie minute în șir învăluită în lumină albă, poate dirijorul să gândească la o altă uvertură, poate copilașii să aibă o intrare mai sugestivă, să nu ne ducă, uite-așa, cu gândul, la Casa de copii „SFÂNTUL SPRIDON”... Sigur, mai și glumim!

Important este că HÄNSEL ȘI GRETEL intră cu fruntea sus în repertoriul OCC, că micile poticneli tehnice se vor regla pe parcurs, că din fiecare premieră avem de învățat ceva, mă refer la cei ce urmăresc fenomenul de peste 10 ani: dacă tu solist, dirijor, regizor, instrumentist… – construiești cu dragoste, uiți de orgolii, de ambiții, de orișice neghină care îți umbrește mintea – succesul este total!

Copyright: cIMeC – 2014