Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME


PREMIERĂ DE 5 STELE LA OPERA COMICĂ PENTRU COPII!
Baletul „Fetița cu chibrituri”
CROCHIURI MUZICALE

(Smaranda Oțeanu-Bunea – 18 iunie 2015)


Vreau să fiu bineînțeleasă: este fantasticul succes al CORINEI DUMITRESCU, al baletului nostru care deține zeci de premii internaționale (oricât s-ar înverzi unii!), al tehnicului care s-a mobilizat formidabil să dea strălucire acestei producții pentru care nu s-a zărit interes din partea celor care în fiecare zi mai tăiau din numărul spectacolelor (nu demult, cineva din categoria detractori, persoană renumită în a băga zâzanie în teatre, arunca venin și spunea că... baletul nu aduce public?!)...

Ce a făcut CORINA? CORINA – celebră balerină, cea care a dăruit Operei Comice și extraordinarul balet „CENUȘĂREASA” – aplaudat, ovaționat minute în șir pe multe scene de prestigiu (amintesc doar întâlnirea cu peste 5000 de spectatori – publicul din MUMBAI, INDIA, care nu-și mai dorea decât să cunoască vedetele noastre)... Corina a repovestit basmul (sper ca Mr. Andersen, să o privească, de acolo de unde este, cu mare înțelegere, să nu-i amintească de puseurile de orgoliu pe care ea le-a făcut, când în „CENUȘĂREASA”, producătorul și-a permis să introducă la scena balului, la fel ca în și în „Liliacul”, câțiva soliști...). L-a repovestit, i-a dat alte dimensiuni, a dorit să ajungă la inimile copiilor, nu prin lacrimi, ci prin valul emoției care sensibilizează, cuprinde, copleșește. Dacă poți visa – ești salvat ! Dacă un sărman chibrit, prin puterea minții tale, te încălzește – ești salvat ! Dacă o buburuză, o furnică… îți devin prieteni – ești salvat! Iar dacă nu ești singur, chiar și dușmanii pot fi îmblânziți!...

Mai mult, pe inspiratul colaj semnat de Antonel Oprescu, cu inflexiuni mediteraniene sau ritmuri irlandeze, muzică show acceptată oriunde prin melodicitate, diversitate, ritm, care inoculează starea de reverie, nu tragismul, care, cu lejeritate sare peste decenii în street dance…, stăpânind tehnica repetitivității, pentru sublinierea ideilor – și desenul coregrafic a fost surprinzător. Mai exact, a devenit alert, incitant, un perpetuum mobile înlănțuind solo-urile cu ansamblurile, marcând eleganța unui Vals – poate punctul culminant... imbinând atitudinea clasică, prestația modernă, cu gestul teatral firesc (poate are un lapsus coordonatorul baletului, dar în repertoriul ansamblului există destule crochiuri în acest sens, nu s-a mers pe teren viran, deci cu atât mai interesantă abordarea coregrafei).

Mare succes pentru „Fetița cu chibrituri”, o abordare în forță-talent-inspirație! Se aprinde chibritul și, de undeva, începe să șuiere crivățul... Se aprind perdelele de lumini și, din cer, începe să ningă... Au rolul lor câteva dintre costumele Bogdanei Pascal – vezi Fluturele, Gâsca. Deasemenea, proiecțiile mereu îngândurate, dar cu o anume elegantă discreție, ca să nu violenteze privirile (Robert Voiculescu). Și, bineînțeles trăirile, exprimările teatral-coregrafice, implicarea emoțională pe care nu puteam să nu le remarc la Theodora Munteanu – protagonista spectacolului, dar și la Alice Gheorghe, Claudia Iagăr, Andreea Soare, Sabina Chirilă, Octav Iuga, Mihai Pricop, Andrei Ardeleanu…

DA, O PREMIERĂ DE 5 STELE, care transmite dragoste, înțelepciune, viață, puterea de a merge mai departe. Știți de ce? Pentru că a fost un LANȚ UMAN care a vrut să demonstreze la ce distanță de ani lumină rămân producțiile care, indiferent de cât s-a pompat în ele, nu au HAR.

Copyright: cIMeC 2015