Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME


Costin Popa. Dicționar critic
(și sentimental) de artiști lirici. Eu l-aș numi „roman fluviu”

(Smaranda Oțeanu-Bunea – 27 noiembrie 2021)


După 12 volume – de la „Opera live” la „Întâlnire cu opera” (comentate, aplaudate de fani de pretutindeni) – Costin Popa lansează în premieră națională absolută și, nu numai, un dicționar-eveniment!

O muncă titanică, pasiune, cultură, o dragoste infinită pentru arta lirică, un respect total pentru marii maeștri, o incredibilă tehnică pentru cercetare, respectul pentru adevăr… Nicio virgulă nu-i întâmplătoare, orice apreciere e perfect justificată, iar ceeace autorul dăruiește viitorimii – este un „opus capital”!

Sună bine numărul de 4707 soliști listați, dintre care 1120 români, faptul că se are în vedere o lungă perioadă, din sec.XVII până azi, că există aprecieri, opinii…

Într-un cuvânt, critica muzicală există, dă viață paginilor și dicționarul devine istorie, file de istorie care permanent pot fi întinerite...

Deschid la Virginia Zeani, de exemplu: date, portret despre look-ul imperial, întâlnire în cabină, după spectacol, amintiri despre o „Boemă” din 1965, fragmente din Manchester Guardian – apropo de „Traviata”, comparații cu Melba, cu Sarah Bernhardt... Adică, o Lume, o Viață, un Film incredibil creat de Costin Popa…

Ca să nu mai vorbim despre Addendum – adică, nu tragem cortina, stagiunea 2021/2022 există, pulsează, cheamă marele public spre marele repertoriu – atât cât circumstanțele ne permit…

Dicționarul Dlui Costin Popa, poate zămisli scenarii de film, de operă, povești palpitante despre cariere fantastice...

Este un roman fluviu scris cu har, cu entuziasm, care nu poate rămâne doar în raftul bibliotecii, va face, cu siguranță pasul spre descrierea tumultului unor vieți, a unor cariere de poveste… despre veșnica tinerețe a artei lirice.

Copyright: INP – cIMeC 2021