Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
OPERA COMICĂ pentru COPII – 7 ani de la înfiinţare!
(Smaranda Oțeanu-Bunea, muzicolog – 6 noiembrie 2005)
S-au scris multe pagini de cronică muzicală despre OCC în aceşti 7 ani de la înfiinţare, s-au adus multe elogii acestei companii – unicat în viaţa artistică românească, internaţională, dar, dincolo de aplauze, se ştie, este efortul, pasiunea directorului fondator, a întregului colectiv. Ce spun statisticile?
5 octombrie 1998 este data fondării, iar după două luni, în seara zilei de 11 decembrie, la sala Palatului Cotroceni am lansat primul spectacol cu „Directorul de teatru” de Mozart, în regia lui Radu Gabrea, scenografia Viorica Petrovici (actualmente director artistic), solişti fiind nume mari precum Silvia Voinea, Florin Diaconescu, Ileana Tonca, Ştefan Popov... O ieşire la rampă plină de succes, însă drumul până astăzi nu a fost simplu. Sigur, statisticile vorbesc de peste 400 de spectacole în acest răstimp, de cca 90.000 de spectatori, de reprezentaţii în săli de 200-750 de locuri, şi în aer liber, de stagiuni estivale, participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, de 6 premii importante pentru regie, scenografie, interpretare, management, de cele 25 de titluri aflate în repertoriul permanent..., iar fiecare punct câştigat a însemnat o "bătălie" câştigată.

– Este ştiut că OCC şi-a început activitatea ca o companie independentă, sponsorii finanţând premierele. De ce aţi dorit instituţionalizarea – eveniment care s-a produs abia în 16 ianuarie 2003, OCC devenind instituţie publică de cultură aflată sub egida Consiliului General al Municipiului Bucureşti ?
– Pentru că nici un sponsor nu susţine stagiunile curente, pentru că aveam în portofoliu vreo 15 titluri, cu decoruri, costume, solişti bine pregătiţi, iar fiecare titlu nu putea să aibă o viaţă mai lungă de câteva reprezentaţii – ceea ce era insuficient pentru cei 350.000 de copii (câţi se află doar în capitală, în clasele l-lV), cărora, în principiu, ne adresăm. Am discutat cu multe persoane importante şi cu putere de decizie, toată lumea fiind de acord că OCC este un mare câştig pentru viaţa artistică, dar cel care a decis şi acţionat imediat a fost, în 2003, fostul primar general al Capitalei, dl. Traian Băsescu. Şi, rezultatele s-au văzut imediat: a crescut numărul spectacolelor, al spectatorilor, am intrat în stagiunea curentă a Bucureştilor, am deschis stagiuni permanente la Câmpina, apoi Braşov, Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor a devenit neîncăpătoare în zilele de luni şi marţi, când avem reprezentaţii... La lista premiilor naţionale s-a adăugat DIPLOMA de la Festivalul Internaţional Sibenik, Croaţia.

– Cum este structurat repertoriul şi, de fapt , care sunt priorităţile?

– Opere comice într-un act, pagini din literatura universală de gen, pagini de capodoperă („Cantata cafelei” de Bach, „Livietta şi Pungaşul” de Pergolesi, „Farmacistul” de Haydn, „Il Signor Bruschino” de Rossini...), alături de musical-ul „Coana Chiriţa”, colaborarea cu regizori de top precum Cristian Mihăilescu, Traian Savinescu etc.; balete celebre („Don Quijote”, „Frumoasa şi bestia”, „Păpuşile meşterului Coppelius”), şi versiuni coregrafice după basme româneşti (regizor şi coregraf: Mihai Babuşka). Colaborăm cu tinere vedete ale scenei lirice (solişti de operă, balerini), cu talentaţi actori care subliniază momentele comice, comicul de situaţie, astfel încât copiii sunt captaţi imediat în lumea întâmplărilor respective, iar după o oră de spectacol devin prieteni cu Bach, cu Mozart, cu Delibes... Ca să nu mai vorbim de workshop-urile din final, când intră în dialog direct cu interpreţii. Deci, ascultă muzică bună, aplaudă interpreţii, pătrund fără obstacole într-o lume fascinantă. Şi, pentru că OCC este un „teatru de proiecte”, în fiecare lună se propune alt titlu, iar pentru fiecare titlu sunt opt reprezentaţii.

Foarte frumoase cuvinte s-au spus despre OCC, după turneul din Croaţia: „O companie-miracol, unicat în lume, care îi fascinează pe cei mai mici spectatori ! ... Care sunt premierele actualei stagiuni?
Musical-ul „Piatra din casă” în rolul principal Stela Popescu, un music hall în coregrafia lui Mihai Babuşka şi opera „Figaro” de Paisiello... Noi ne pregătim. Copiii însă, cel mai sincer şi exigent public, dau verdictul.

* (Dialog între Smaranda Oţeanu-Bunea, director-fondator și Doina Stoicănescu, realizator)
Copyright: cIMeC – 2005