Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
MAMAIA COPIILOR – ediţie specială 2006
(Smaranda OČ›eanu-Bunea, muzicolog – 18 iulie 2006)
Cea de a şasea ediţie a celui mai îndrăgit festival – MAMAIA COPIILOR (gândiţi-vă la ambiţia copiilor de a deveni vedete, la emoţiile părinţilor, bunicilor, la strădania profesorilor, învăţătorilor, compozitorilor...), fără nicio îndoială, a fost cea mai reuşită.

La start, cu luni de zile în urmă, s-au aflat 1200 de concurenţi cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, pentru cele trei grupe de interpretare (respectiv 4-7 ani, 8-12 ani, 13-18 ani), zeci de compozitori, pentru Secţia Creaţie – cu alte cuvinte, în toate judeţele ţării s-a lucrat intens, sub supravegherea specialiştilor, la o selecţie dură, astfel încât pe scena de la Mamaia să urce, în cele din urmă, doar 50 de interpreţi, să se audă 20 de compoziţii. Şi aşa, sarcina juriului a fost extrem de dificilă, pentru că majoritatea meritau să se afle printre laureaţi... – dar, bineînţeles, aşa ceva nu era cu putinţă.

Oricum, învingătorii au meritat aplauzele publicului – mă refer la compozitorii Virgil Popescu (Premiul l), George Natsis (Premiul ll), Dan Dimitriu (Premiul lll), şi şlagărele pe care le-au impus, la micile soliste Irimia Ingrid Oana (Premiul l), Căldăraru Diana (Premiul ll), Gogan Răzvan (Premiul lll) – Grupa I, la Prepeliţă Diana (Premiul l), Lazăr Ovidiu Florin (Premiul ll), Păun Alina (Premiul lll) – Grupa II şi, Istrate Lavinia (Premiul l), Muntenaş Maria (Premiul ll), Bartic Alexandra şi Crişan Paula (Premiul lll) – Grupa III. Iar câştigătoarele MARELUI PREMIU, obţinut la egalitate de Mihaela Chişinencu din Chişinău şi Kinga FarcaČ™ din Lupeni – au fost efectiv ovaţionate.

De şase ani, datorită Maestrului Aurel Manolache – fondatorul şi directorul acestui festival de importanţă naţională, în miez de vară, realmente, staţiunea Mamaia devine capitala copiilor. De şase ani, în fiecare lună iulie se lansează şlagăre, vedete, CD-uri, culegeri de cântece (binevenite pentru repertoriul celor mici), ca să nu mai vorbim de incitantul dialog cu publicul, de circuitul media, extrem de important.

Secretul succesului? Talentul, harul copiilor, interesul spectatorilor... Şi, indiferent de cariera pe care o vor îmbrăţişa, oricum, micii artişti vor rămâne prieteni pentru totdeauna cu ARTA, cu Muzica. Acesta fiind, poate, cel mai mare câştig al unei incontestabile sărbători, faţă de care, mai ales cei cu putere de decizie, fără rezerve ar trebuie să contribuie, înţelegând că banii nu se duc pe apa Sâmbetei, iar efortul Maestrului Aurel Manolache, este unic.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2006