Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
La orizont, din nou, INDIA!
(Smaranda OČ›eanu-Bunea, muzicolog – 31 martie 2008)
Vara trecută, OPERA COMICĂ pentru COPII a fost destul de solicitată. Adică: spectacole estivale, turnee în ţară, participări la festivalurile de la Craiova, Braşov, Sibiu...; plus 4 reprezentaţii în aer liber în Karlsplatz şi Prater, cu ocazia evenimentului vienez numit SAMPLING BUCHAREST, plus 2 seri de balet, la capăt de lume - pe scena Teatrului de la KEOCHANG, COREEA DE SUD...

Dacă în Prater, de exemplu, cu mic cu mare se adunau treptat în jurul podiumului de la intrarea în parc, ademeniţi de muzica din „Pygmalion”, apoi aplaudau încântaţi balerinii, în Coreea de Sud, biletele pentru spectacolele românilor, două dintre momentele unui Festival cu o participare de peste 1 milion de localnici, de turişti special veniţi - erau demult epuizate, iar până la urmă, în cele 1000 de locuri s-au înghesuit, de fiecare dată, cca.2000 de suflete... Dansul ca dansul, graţia Biancăi Fota, expresivitatea lui Cătălin Caracaş, Mircea Ioniţă, Vicenţiu Popescu, coregrafia lui Mihai Babuşka, ilustraţia lui Alexandru Istrate - totul a impresionat, dar harul actoricesc al lui Daniel Filipescu, în rolul profesorului de muzică, a determinat miile de coreeni de toate vârstele să cânte, cu mare plăcere, refrenul cântecului „Ana Lugojana”...

În fine, a urmat teribila experienţă INDIA, unde, la New Delhi, la sfârşit de noiembrie se desfăşura sub egida RYAN FOUDATION, a 18-a ediţie a Festivalului închinat copiilor de pretutindeni, la care erau invitate ansmbluri din 25 de ţări, sute de interpreţi - totul, spre bucuria a zeci de mii de melomani! Pentrucă, pe esplanada de la Bal Bavan, nu mai era loc de un ac, iar când la Ceremonia de deschidere, am auzit ovaţii pentru ROMÂNIA, pentru „CIULEANDRA” noastră, balet etno-pop realizat de foarte talentatul compozitor Roman Vlad, în vârstă de 22 de ani, credeţi-mă, emoţiile au fost greu de stăpânit! La fel şi în Sala Karmani Auditorium, unde s-a aplaudat „Pygmalion” minute în şir, în picioare, iar elevii de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” - cu care am împlinit respectivul Proiect -, nu mai vorbesc de STELA POPESCU, în rolul profesoarei de muzică, au cucerit pur şi simplu întreaga audienţă!

Un PREMIU special şi invitaţia de a fi CAP DE AFIŞ şi la ediţia din 2008 - au fost concluziile turneului indian, care, mai mult decât oricare întâlnire cu publicul de pretutindeni - a rămas în sufletele noastre!

Adevărul este că, odată intrat în circuitul internaţional - invitaţiile curg! Am amânat deplasari în Cehia, Croaţia, dar, la început de an, în februarie 2008, am fost din nou în ISRAEL, cu musicalul PIATRA DIN CASĂ, de Roman Vlad, şi recitalul TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE, protagonişti: STELA POPESCU, Vicenţiu Ţăranu, Cristina Eremia, Daniel Filpescu, Valentin Racoveanu, Ion Dimieru, Rodica Ocheşeanu, actorul Valentino Tiron. Nu trebuie să vă conving de succes, de preţuirea publicului, deoarece, exact peste 10 luni, vom fi din nou acolo! Iar acum, la mijloc de aprilie, cu noua noastră producţie, premieră absolută în viaţa artistică românească, anume musicalul O NOAPTE FURTUNOASĂ, tot de Roman Vlad, sub atenta şlefuire a celebrului text, de către marele actor MIRCEA DIACONU, - în roluri: Rodica Ocheşeanu, Gabriela Daha, Vicenţiu Ţăranu, Daniel Filipescu, Valentin Racoveanu, Horia Sandu, Valentino Tiron - sperăm să cucerim MADRIDUL, în cadrul „Săptămânii teatrelor româneşti”!

Aşa cum, fără îndoială, „CIULEANDRA”, „BALUL DIN PĂDURE”, pe podiumul de la MAGIC MUSIC DAYS, DISNEYLAND PARIS, pe data de 2 mai - nădăjduim să fie excelent primite!

Nu de altceva, dar se pare că ne aşteaptă în octombrie şi diaspora din NEW YORK, iar aproape de sfîrşit de an... INDIA! Miracolul INDIA, care ne-a vrăjit pe toţi!

Gândiţi-vă că, după ce faci slalom cu autocarul, printre elefanţi, vaci sfinte, maimuţe, ricşe care se strecoară nebuneşte pe sub roţile tuturor maşinilor, procesiuni în care se bat tobe, se sună din tot felul de clopote şi se aud incantaţii, chemări la predici hinduse - ajungi într-o sală ultramodernă, plină ochi - studenţi, elevi, dascăli - care, cu sufletul la gură, vor să vadă cu ce daruri de suflet au venit românii!!
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2008