Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
De la New York la New Delhi
(Smaranda OČ›eanu-Bunea, muzicolog – 5 decembrie 2008)
De ce să mâniem pe Dumnezeu şi să nu recunoaştem că 2008, AN ANIVERSAR, a fost excelent pentru OPERA COMICĂ pentru Copii ?!

În stagiunea 1998-1999 aveam 12 spectacole pe an. Acum susţinem 140 de reprezentaţii, în repertoriul general se află 45 de titluri, peste 40000 de copii ne aplaudă – tot într-un an, am cules 8 Premii Naţionale şi 5 Internaţionale – cel din urmă, primit cu câteva zile la New Delhi, Înalta Distincţie APRECIATION AWARD, fiind şi cel mai drag. Am avut turnee în Croaţia, Israel, Coreea de Sud, Franţa (vezi „DISNEYLAND”), Spania, Austria, Canada, SUA, India... Numai în 2008 ne-am întâlnit cu publicul din Tel Aviv, Haifa, Hulon, Rishon Le Zion, Paris, Madrid, Toronto, Montreal, New York, New Delhi – lansând cu succes musical-urile semnate de Roman Vlad – „O noapte furtunoasă”, „Piatra din casă” sau baletele etno „Ciuleandra”, „Balul din pădure”, „România – amazing Country”, recitalul „Tinereţe fără bătrâneţe” – cu participarea extraordinară a Stelei Popescu, recenta premieră „Mirandolina”- în coregrafia lui Mihai Babuşka... Ca să nu mai vorbim că agenda 2009 este, deasemenea bogată: Israel, Tunisia, Croaţia, Canada, din nou India. Printre vedetele noastre: dirijorul Ciprian Teodoraşcu, scenografa Viorica Petrovici, regizorii Cristian Mihăilescu, Mircea Diaconu, coregrafii M. Babuşka şi Vali Roşca, soliştii vocali Vicenţiu Ţăranu, Vali Racoveanu, Rodica Ocheşeanu, Gaby Daha, Daniel Filipescu, Eugen Voicu, actorul Valentino Tiron, solista pop Roberta, balerinii Bianca Fota, Cătălin Caracaş, Raul Oprea...

De la New York la New Delhi – cam acesta a fost traseul ultimelor două luni! Plus Toronto – Montreal, toată trupa visând la şansa întâlnirii cu Niagara... Dar, dincolo de spectacolul Cascadei, drumul de 40 de ore în autocar, vreo 3600 km rulaţi într-un singur week-end – au fost, totuşi, o aventură... Şi la Toronto, şi la Montreal, şi la New York am ajuns cu sufletul la gură, după mii de kilometri rulaţi pe şosele flancate de nesfârşite lanuri de porumb – însă, aşa cum suntem noi românii, escaladând, ignorând oboseala, mobilizarea a fost extraordinară, spectacolele cu „O noapte Furtunoasă” – incendiare, recitalurile cu „Tinereţe fără bătrâneţe” – ovaţionate, minute în şir... Marea reîntîlnire a fost, pentru diaspora, cu Stela Popescu, marea descoperire – OPERA COMICĂ pentru COPII! Sigur, ne-au invitat şi în 2009, iar un intendent de la TOWN HALL, de pe BROADWAY, ne-a oferit documentele pentru demararea unui Contract – 2010! Iar dacă toate acestea se întâmplau la sfârşit de octombrie, la sfârşit de noiembrie zburam prin Londra, la New Delhi. Cred că vă aduceţi aminte că şi anul trecut am fost la International Children’s Festival şi ne-am întors cu un PREMIU SPECIAL. Şi acum, dintre cele 25 de ţări, noi am obţinut Înalta Disticţie APRECIATION AWARD, evoluţiile noastre fiind considerate, aşa cum spunea Utkarsh Marwah, directorul manifestării – „TOPUL FESTIVALULUI”. Peste 20 de mii de spectatori ne-au aplaudat la Ceremonia de deschidere de la Bal Bhavan, o reprezentaţie în aer liber transmisă în direct de canalele de televiziune indiene şi promovată pe celebre canale de ştiri din lumea largă,peste 3000 de melomani de toate vârstele au umplut elegantul KAMANI Auditorium, la cele două reprezentaţii cu „Mirandolina”, iar ziarele au avut numai cronici excelente.

Sigur, e minunat să ştii că un Teatru de pe Broadway, la doi paşi de Times Square, ar putea, cândva,dacă se cade la pace, să ne fie gazdă. Dar tot lumea fascinantă a Indiei, cu toate că trecea, exact atunci când eram în turneu, prin groaza evenimentelor de la Mumbai – îţi rămâne în suflet.

New Delhi – cu ricşele lui care se strecoară printre roţile autobuzelor deşălate sau ale limuzinelor de lux, cu aeroportul ultramodern care a crescut uimitor într-un an, în locul unei dugheni, cu forfota nesfârşitelor târguri unde poţi negocia orice, de la un elefant la o furculiţă, cu celebrul restaurant Taj Mahal în care te simţi ca la curtea vreunui Maharadjah, sau miile de tarabe acoperite cu frunze de palmier de unde tot sărmanul poate cumpăra vreun curry...; unde maimuţele fac tumbe, şerpii dansează şi la fiecare pas copii care nici nu au învăţat să meargă, îţi cer măcar 10 rupii... New Delhi, care de doi ani invită OPERA COMICĂ pentru COPII să aducă energie, culoare, dinamism, profesionalism, celui mai important Festival asiatic închinat artelor spectacolului şi care ne-a trecut pentru 2009, printre Invitaţii de onoare!
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2008