„Acte și legiuiri privitoare la chestia țărănească, realizată de istoricul și omul politic Radu Rosetti, reprezintă o colecție monumentală de documente, legi, broșuri și extrase care abordează problematica țărănească din România de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cele opt volume, publicate între 1907 și 1908, oferă o analiză detaliată a legislației și reformelor agrare ale epocii, constituind o sursă fundamentală pentru înțelegerea relațiilor sociale și economice din România modernă.
Fiecare volum tratează aspecte distincte ale „chestiei țărănești”:
Volumul I este dedicat legilor de tocmeli agricole, evidențiind contractele și reglementările specifice domniei regelui Carol I.
Volumul III analizează legile privind vânzarea bunurilor statului, examinate prin prisma politicilor de transfer al proprietăților statului.
Volumul IV cuprinde o selecție de broșuri și extrase românești și străine din perioada 1772-1872, referitoare la politicile agrare, alături de alte lucrări din domnia regelui Carol I privind bunurile de stat.
Volumul V continuă analiza legislației legată de vânzarea bunurilor statului în timpul domniei regelui Carol I.
Volumul VI este dedicat creditului agricol, explorând mecanismele de susținere a creditului rural pentru dezvoltarea agriculturii.
Volumul VII tratează legile asupra băncilor populare și a obștilor sătești, abordând organizarea comunităților rurale și inițiativele bancare.
Volumul VIII examinează legislația și structurile administrative dedicate sprijinirii satului românesc, cum ar fi Casa Rurală la 1897.