Lucrarea de față este o ediție bilingvă româno-latină a Corpus Tibullianum, colecție de elegii și epigrame și elegii datate în secolul I a. Chr scrise de poetul latin Tibulus dar și alți poeți minori care formează așa-numitul „cerc al lui Messalla”. Traducerea în limba română este realizată de Vasile Sav (1949 – 2003), poet, traducător și Latinist. Traducerea este însoțită de textul în original în latină, cu note și comentarii în română, cât și o introducere cu privire la viața și opera lui Tibul cât și a celorlați poeți ai cercului lui Messalla. Este prima traducere în limba română a Corpus-ului Tibullian.
Corpus-ul Tibulian este una din cele mai importante lucrări ale perioadei de început a literaturii augustane. Este împărțit în patru cărți. Primele două cărți cuprind elegiile atribuite în mod cert poetului latin Albius Tibullus. Cartea a treia începe cu 6 elegii ale lui Lygdamus și se continuă cu alte șase elegii ale Sulpiciei. Cartea a patra este împărțită în trei părți importante. Prima parte este un panegeric dedicate generalului Marcus Valerius Messalla Corvinus (64 a. Chr – 8 p. Chr.), unchiul Sulpiciei și cel care formează un cerc de protejați, printre care și Tibul și Lygdamus. Se continuă cu elegii scrise de un poet anonim cât și de Sulpicia. Printre temele evocate sunt cele ale iubirii, intuiției asupra apropierii morții, dragostea unei naturi rustice impregnate de o religiozitate arhaică etc.
Albius Tibullus (55 a. Chr – 18 a. Chr.) a fost un poet roman din perioada augustană. Provenea dintr-o familie de rang ecvestru. Nu se cunosc foarte multe detalii despre viața acestuia. A fost un apropiat al generalului Marcus Valerius Messalala Corvinus, făcând parte din cercul de poeți protejați al acestuia și luând parte la Campania lui Messalla din Aquitania, din 31 a. Chr. Tibullus este creatorul elegiei erotice la Roma. Temele sale sunt frământarea unor relații amoroase complicate, dorul de o viață simplă și liniștită la țară și obligația față de patronul Messalla, al cărui obicei războinic vorbitorul îl respinge la fel de mult ca și străduința pentru bogăție și faimă.
Lydgamus (sec I a. Chr.) a fost un poet din cercul lui Messalla ale cărui elegii apar în cartea a treia a Corpus-ului Tibulian, cunoscută și sub numele de Anexa Tibulliana. De-a lungul timpului au apărut mai multe ipoteze privind identitatea acestuia. S-a spus că ar fi un pseudonim al lui Tibullus, al lui Ovidiu sau că este numele unui tânăr poet grec. Elegiile spun povestea de dragoste nefericită a tânărului cu o femeie pe care o numește Naerea, care îl părăsește pentru un alt bărbat și pe care încearcă să o recâștige.
Sulpicia a fost o aristocrată și o poetă romană din secolul I a. Chr. S-a născut în jurul anului 40 a. Chr. Era fiica oratorului Servius Sulpicius Rufus și a soției sale Valeria, cât și nepoata generalului și mecena Marcus Valerius Messalla Corvinus. Este una din puținele poete ale Romei antice a căror operă s-a păstrat. Lucrările acesteia s-au păstrat în cărțile trei și patru ale Corpus-ului Tibullian având forma unui distihuri elegiace scrise sub forma unor epigrame în care poeta își evocă dragostea pentru Cerinthus.