O revistă care este editată de un muzeu de istorie, dintr-un oraș-port dunărean și este intitulată DANUBIUS, pare predestinată să reprezinte o carte de vizită onorantă pentru activitatea de cercetare științifică a civilizației locale, zonale, naționale.
Și așa a și fost, de la primul număr, apărut în anul 1967, când obiectivul principal al revistei se menționa că este: a aduce “la cunoștința publicului larg și specialiștilor rezultatele cercetărilor întreprinse pe teritoriul regiunii Galați de către specialiștii muzeelor noastre și de către cercetătorii de la Institutele Academiei R.S.R”.
Ideea aceasta s-a perpetuat și după anul 1990, când autorii: specialiști ai Muzeului de Istorie Galați și ai altor instituții de profil din țară; cercetători de la diverse instituții de cercetare în domeniul istoriei și din învățământul universitar au abordat cu rigoare științifică o problematică variată, menită să releve aspecte și interpretări inedite și interesante ale istoriei locale și naționale.
Programată inițial ca un anuar al Muzeului Regional (mai tarziu, județean) de Istorie Galați, cu profil ISTORIE-ETNOGRAFIE și mai apoi ISTORIE, revista a apărut cu întreruperi, în perioada 1967-2000 și anual începând cu anul 2001. Începând cu anul 2012, în fiecare an, pe lângă numărul regular, este publicat și câte un supliment tematic.