„Cartea Probleme de teoria și practica textului reprezintă varianta foarte puțin modificată și completată a tezei de doctorat, intitulată Valorile conotative ale construcțiilor sintactice în romanele lui Boris Pliniak, susținută de autor în anul 1999. Aceasta se adresează studenților filologi, profesorilor de limbă și literatură rusă, cât și tuturor celor interesați de analiza complexă a textului literar. Lucrarea cuprinde o parte introductivă, trei capitole distincte, concluzii, o listă de abrevieri, precum și bibliografia aferentă.
Cuvântul introductiv prezintă succint motivația alegerii temei și argumentează importanța teoretică și practică a studierii textului beletristic pentru activitatea didactică a autorului. De asemenea, în această parte a lucrării sunt precizate romanele lui Boris Pilniak din care a fost extras materialul ilustrativ, cât și construcțiile sintactice analizate: repetiția, elipsa, ordinea cuvintelor, construcțiile segmentate, propozițiile nominale și colajul.
În prima parte a capitolului I, intitulat Sintaxa expresivă se analizează, pe scurt, problema studierii complexe a textelor operelor literare, cât și stadiul cercetării construcțiilor sintactice cu conotații expresive ale limbii ruse literare contemporane. În abordarea expresivității construcțiilor sintactice a fost adoptată o accepție mai largă a acestei noțiuni, așa cum a fost ea înțeleasă de o serie de cercetători ruși și nu numai, precum A.I.Efimov, L.M.Vasiliev, I.loidan, l.Coteanu și, mai ales, A.P.Skovorodnikov.
Partea a doua a primului capitol, intitulată Evoluția limbii ruse literare în anii '20—30 ai secolului a! XX-lea cuprinde analiza dezvoltării limbii ruse literare în anii 20-30. Trebuie subliniat faptul că toate schimbările care au avut loc în limba rusă literară în perioada amintită sunt oglindite în proza lui B.Pilniak și a altor scriitori din acea perioadă.
Capitolul II - Horis Pilniak fi literatura rusă - este dedicat problemelor de poetică și stilistică ale prozei ruse a anilor '20-30. O atenție sporită este acordată problemelor lingvistice ale prozei ornamentale ruse. La începutul acestui capitol este prezentată o cercetare monografică a vieții și operei lui B.Pilniak, având în vedere că la noi în țară nu există un asemenea studiu. Ținând cont de problematica abordată, accentul în această cercetare se pune pe romanele lui B.Pilniak și mai puțin pe nuvelele și povestirile acestuia.
În ultimul capitol - Sintaxa expresivă a romanelor lui Boris Pilniak - se analizează, după părerea noastră, cele mai reprezentative mijloace expresive la nivel sintactic pentru romanele lui B.Pilniak. Aceste mijloace sunt: repetiția, elipsa, ordinea cuvintelor, construcțiile segmentate (fragmentate), propozițiile nominale și "colajul''. (Autorul)