Lucrarea „File rupte din cartea războiului” de Gheorghe I. Brătianu, publicată inițial în anul 1919 la Editura Cultura Națională, reprezintă o mărturie sinceră a experiențelor autorului ca tânăr voluntar pe front. Aceasta surprinde atmosfera vremurilor de luptă și sacrificiu, oferind o perspectivă personală asupra războiului.
Însemnările sunt concise, dar pline de detalii atmosferice și dialoguri autentice. Volumul include capitole despre soarta Serbiei, defilări militare sau trenurile sanitare din perioada războiului, redând atmosfera unor vremuri de luptă și jertfă. Gheorghe Ion Brătianu, fiul lui Ionel I.C. Brătianu și al prințesei Maria Moruzi-Cuza, a fost un reputat istoric și om politic român. S-a înrolat, la doar 19 ani, ca voluntar în Armata Română în timpul Primului Război Mondial.
„Timpul preface totul; oamenii războiului se duc tot mai repede, iar faptele lor apar în altă lumină în ochii urmașilor, căci acestora le lipsește imponderabilul istoriei: atmosfera. Chiar și aceste evenimente, încă atât de apropiate, ei le zăresc prin prisma deformată a unei concepții exclusive: ei caută în amintirile războiului, după simpatii și prejudecăți, ori nota de revoltă umanitară, ori cea de exaltare militaristă. Ei nu mai pot concepe acest amestec ciudat de contraziceri, de tragic și comic, de abnegațiune și egoism, de frică și vitejie, din care se alcătuiește, prea adesea în ființa acelorași oameni, marea dramă a realității”, scria autorul în prefața cărții.