Publicația de față este o ediție franceză a lucrării istorice „Anale”, scrisă de istoricul roman Publius Cornelius Tacitus. Textul lucrării este publicat în latină cu un studiu introductiv și note în franceză, realizate de Emile Jacob (1867 – 1953) .
Annale cuprinde 16 cărți ce tratează perioada celor patru împărați din dinastia iulio-claudiană care i-au succedat lui Augustus: Tiberiu, Caligula, Claudius și Nero. Titlul „Analelor” nu a fost atribuit de Tacitus însuși, ci derivă din structura ei anuală. Numele manuscriselor pare să fie Ab Excessu divi Augusti Historiarum Libri („Cărți de istorie de la moartea divinului Augustus”).
Obiectivul lui Tacitus așa cum apare în introducere este acela de a prezenta o istorie obiectivă și nepărtinitoare („sine ira et studio”). S-a dovedit însă în multe cazuri a fi părtinitor, mai ales în ceea ce privește prezentarea domniei lui Tiberius. Una din caracteristicile stilului lui Tacitus este aceea de realiza portrete morale ale personajelor prezentate, cele mai cunoscute fiind portretele lui Tiberius și Nero.
Tacitus prezintă atât situația internă de la Roma cât și politica externă a Romei. Este una din cele mai importante surse în studierea campaniilor lui Germanicus din Germania, cucerirea Britanniei în timpul lui Claudius sau războaiele cu parții.
Publius Cornelius Tacitus (cca 58 – 120 p. Chr.) a fost un istoric și om politic roman. Despre începuturile vieții sale și despre mediul familial se știu puține. Se consideră că provenea dintr-o familie de rang ecvestru și s-a născut în provincia romană Narbonna Gallia. De la Pliniu cel Bătrân aflăm că tatăl său era Cornelius Tacitus, procurator al provinciei Gallia Belgica. Mama sa provenea dintr-o familie senatorială. A avut parte de educația obișnuită a elitei romane, fiind elevul lui Quintillian. A deținut mai multe funcții militare și politice, de la chestor, tribun al plebei, edil, senator sau guvernator al provinciei Asia, una din cele mai înalte funcții politice din acel timp. S-a căsătorit cu Iulia Agricola, fiica generalului și omului politic Cnaeus Iulius Agricola, căruia îi și dedică o biografie, De Vita Agricolae. Lucrările sale cele mai importante sunt însă Analele, (istorii care tratează perioada celor patru împărați din dinastia iulio-claudiană care i-au succedat lui Augustus, deci din timpul lui Tiberius și până la Nero), Istoriile (istoria Imperiului Roman din anul 69, de la împăratul Galba și până la moartea lui Domițian, în anul 96 p. Chr.). O altă lucrare atribuită lui Tacitus este De origine et situ Germanorum, lucrare cu character istoric și etnografic care descrie triburile germanice dintre Rin și Dunăre.