Antologia „Scrieri” a filologului Eugen Todoran reprezintă o contribuție monumentală la literatura și critica literară românească, adunând studii și articole din perioada 1937-1996 în cinci volume. În cadrul acestei lucrări, Todoran explorează diverse teme precum literatura clasică română, filosofia estetică, critica literară, tradițiile culturale, mitologia și poezia, punând în valoare contribuțiile unor figuri emblematice precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga și Titu Maiorescu.
Fiecare volum are un specific aparte:
Volumul I (1937-1956) abordează teme precum cultura națională, mistica mioritică, poeziile și critica operei lui Eminescu, Maiorescu și Voiculescu, cu accent pe realism, naturalism și influențele filosofice.
Volumul II (1957-1966) examinează comicul și umorul, reflecțiile istorice în folclor și poezia „Luceafărul” de Eminescu, analizând complexitatea personajelor și alegoria în poezia românească.
Volumul III (1967-1976) pune accent pe mitologie, estetică și poetică în opera lui Lucian Blaga, explorând gândirea mitică și simbolismul în literatura română.
Volumul IV (1977-1986) tratează valori literare, perpetuarea clasicismului, filosofia critică și mitologia românească, cu studii despre perspective arhetipale și simbolice.
Volumul V (1987-1996) prezintă fenomenologia criticii literare, cosmologia poetică și teme filosofice și poetice, inclusiv influențele culturale și gândirea critică.
Lucrarea „Scrieri” este de o importanță fundamentală pentru cercetători, profesori, studenți și pasionații de literatură, fiind o sursă valoroasă pentru înțelegerea și reevaluarea tradiției literare românești.