Cartea de față cuprinde o selecție din contribuțiile scrise originale ale fizicianului român de obârșie bucovineană, referitoare la problemele variate legate de provincia sa de origine. Născut la Cernăuți în 1911, academicianul Radu Grigorovici a fost supus unui parcurs de viață neobișnuit de agitat, care acoperă, în timp, cele două războaie mondiale ale secolului XX și, în spațiu, o bună parte a Europei și a Americii de Nord. Spiritul analitic al viitorului academician s-a manifestat încă de la vârsta de 4 ani, când demască mitul lui Moș Crăciun, descoperind pe sacul său cu daruri pentru copii urma ștampilei de inventar a spitalului slovac în care locuia familia sa, refugiată din Cernăuți în urma înaintării armatei ruse. Această metodă recunoscută în cercetare și numită de anglo-saxoni serendipitate - de deducție importantă pe baza observării unor detalii aparent nesemnificative - o va aplica toată viața, cum va observa și cititorul atent al cărții.
Studiile academicianului Radu Grigorovici se întemeiază pe vasta sa cultură generală, pe cunoașterea trecutului Bucovinei și examinarea, prin optica omului din științele exacte, a realităților din zilele noastre. Fenomenele sunt examinate și prezentate de la cauză la efect, fără reflexiuni sentimentale. De aici și viziunea asupra trecutului Bucovinei și a evoluției sale viitoare.
Contribuția Centrului de studii pentru problemele Bucovinei al Academiei - Filiala Iași la realizarea cărții de față a fost gândită ca un omagiu, la împlinirea vârstei de 95 de ani, adus academicianului Radu Grigorovici - întemeietor și mentor al grupării științifice de la Rădăuți - pentru creativitatea bogată și neobosită, la vârsta sa înaintată”.. (Dimitrie Vatamaniuc) Volumul este unul bilingv, român-german și este structurat pe patru capitole. Lucrarea începe cu o serie de trei interviuri prin care autorul se prezintă. Capitolul întâi cuprinde o selecție de 9 studii demografice și sociale privind zona Bucovinei realizate de Radu Grigorovici. Studiile tratează problematica recensămintelor austriece din Bucovina de al finele secolului al XVIII-lea, din 1880 și despre micșorarea populației germane din Bucovina după Al Doilea Război Mondial. Capitolul al doilea cuprinde o selecție de studii, conferințe și comunicări ale autorului despre statutul Bucovinei în timpul dominației habsburgice, despre relațiile Bucovinei cu zona Moldovei, Bucovina în mileniul al treilea, unirea Bucovinei cu România, Dimitrie Onciul, Școala de Fizică de la Cernăuți și despre învățământul din Cernăuți. Capitolul al treilea, denumit diverse, cuprinde 5 cuvântări ale autorului în diverse ocazii. Capitolul al patrulea cuprinde comentarii originale la unele documente traduse și editate bilingv de către Radu Grigorovici.