„Pentru istoriografia românească – atât de ieri, cât și de astăzi – problema memoriilor și a proiectelor de reformă nu a făcut până acum obiectul unor cercetări speciale. Există diferite studii în acest domeniu, dar nicio încercare de a le reuni, de a le grupa într-un posibil corpus sau chiar de a face un studiu comparativ al acestora. Și totuși, pentru istoria gândirii sociale și politice a Principatelor, precum și pentru întreaga evoluție a culturii române, cunoașterea acestei categorii de izvoare este, după părerea noastră, esențială. Prin urmare, am considerat util să publicăm un repertoriu al tuturor proiectelor și memoriilor de reformă cunoscute, precum și a unor texte inedite.A stfel conceput, acest volum a servit și ca anexă documentară la teza noastră de doctorat, intitulată „Gândirea socială și politică în Principatele Române în Epoca Iluminismului, 1750—1831”.
Prin memorii și proiecte de reformă înțelegem doar scrieri care conțin idei politice sau sociale susceptibile de a fi jucat un rol în procesul de transformare istorică a Principatelor; cât despre simplele doleanțe ale boierilor care îl denunțau pe domnitor la Poartă sau se denunțau între ei, le-am neglijat și le-am exclus din repertoriu. De asemenea, am exclus nenumăratele cereri adresate puterii suzerane pentru scutiri de tribut sau livrări în natură din motive de secetă, război sau orice alt motiv ocazional. La fel am procedat și în cazul plângerilor adresate autorităților ruse sau austriece cu privire la devastările trupelor de ocupație. Cu toate acestea, am indicat aceste elemente atunci când sunt menționate în textul unui proiect de reformă. Numărul mare de scrieri, pe de o parte, și faptul că aproape toate sunt împărțite în articole, pe de altă parte, ne-au permis să facem o prezentare statistică. De asemenea, dorim să subliniem că scopul acestui studiu nu este acela de a aborda problema gândirii sociale și politice a Principatelor din vremea Iluminismului, ci doar de a prezenta cititorului structura acestei importante categorii de surse.
În realizarea acestui intrument de lucru am beneficiat de sprijinul permanent al Institutului de Studii Sud-Est Europene din București, cât și al Asociației Internaționale pentru Studii Sud-Est Europene, care ne-a acordat o bursă cu ajutorul căreia am putut studia colecția de documente din cadrul Arhivelor de Stat Austriece.”